Ciele EÚ v oblasti klímy a energetiky do roku 2030 nemusia byť splnené, varujú európski audítori

27. 6. 2023

Transparentnosť vykazovania výkonnosti štátov EÚ pri opatreniach v oblasti energetiky a klímy je nedostatočná. Vyplýva to z najnovšej správy Európskeho dvoru audítorov. EÚ patrí na globálnej úrovni k premiantom v znižovaní emisií CO2, ale podľa kontrolórov nezohľadňuje všetky svoje emisie, hoci by mohla. 

Zdroj: Freepik

V októbri 2022 Európska komisia oznámila, že EÚ dosiahla svoje tri ciele v oblasti klímy a energetiky do roku 2020. K ich dosiahnutiu mali podľa novej správy, ktorú v pondelok zverejnil Európsky dvor audítorov (EDA), okrem opatrení členských štátov EÚ čiastočne prispieť aj dôsledky pandémie COVID-19, ale aj nižšej spotreby energie v dôsledku finančnej krízy v roku 2009 a neočakávaných výkyvov HDP. Z posúdenia EÚ týkajúceho sa jej ekologickej výkonnosti však nie je jasné, aký vplyv majú vonkajšie faktory, zhodnotila EDA. 

Ku kľúčovým záverom novej správy patrí, že úspešnosť záväzku EÚ znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov o 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990 môže mať trhliny.

Netransparentný prístup pri správach o klíme sťažuje získavanie ponaučení

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať