Česko-slovenské energetické fórum: Digitalizácia, Prosumers a Infraštruktúra alebo DPI – dni po?

23. 5. 2022

(PR správa) Tohtoročné Česko-slovenské fórum, ktoré organizuje platforma ČSEF v dňoch 15. a 16. júna, ponúkne to najaktuálnejšie z energetického diania v ČR a SR a sprostredkuje vám názory vrcholných zástupcov odboru energetiky. Diskutovať budú zástupcovia energetických regulačných úradov, ministerstiev, operátorov trhu, výrobcovia elektriny, poskytovatelia flexibility a ďalší.

Diskusiu môžete sledovať od prvého dňa dvojdňovej konferencie, t. j. od 15. júna 14.00 hod., na novinky.cz alebo v Českých novinách. Úplný program je už zverejnený na webových stránkach www.cskonference.cz a www.cskonferencia.sk.

V úvodnom rozhovore bude riaditeľ asociácie AKU-BAT Jan Fousek diskutovať s podpredsedom českej vlády a ministrom práce a sociálnych vecí Marianom Jurečkom o konkrétnych krokoch na zmiernenie vplyvu vysokých cien elektriny a plynu na obyvateľov ČR. 

Vysoké ceny elektriny viedli ku krachu viacerých dodávateľov v Česku aj na Slovensku, čo vyvolalo aktiváciu inštitútu dodávateľa poslednej inštancie – DPI. DPI má byť záchrannou sieťou, ktorá odberateľom v prípade krachu ich súčasného dodávateľa poskytne v rámci prechodného obdobia čas na nájdenie nového. Jednou z tém Česko-slovenského energetického fóra bude aj vplyv súčasného vývoja na spoločnosť. Budeme sa pýtať na to, ako udalosti na trhu s elektrinou v posledných mesiacoch otriasli inštitútom DPI a aké zmeny prinesú. Dozviete sa tiež, aký vplyv cien na odberateľov možno očakávať, ako sa budú vyvíjať ceny energií alebo aké opatrenia sa pripravujú na ochranu účastníkov trhu.

Úvodný deň bude (nielen) o energetickom mixe 

Prvý deň sa budeme venovať aj téme energetického mixu a tomu, ako konflikt na Ukrajine ovplyvní energetický sektor v oboch krajinách. Súčasnú podobu energetického mixu ovplyvnil najmä tlak na odklon od uhlia a európsky plán, najmä Zelená dohoda, ktorý má do roku 2030 zabezpečiť zníženie emisií skleníkových plynov o 55% v porovnaní s rokom 1990. Po viac ako dvoch mesiacoch vojny na Ukrajine je na stole požiadavka na revíziu energetického mixu s elimináciou spotreby ruského plynu v EÚ. Táto požiadavka môže významne zmeniť podobu surovinovej základne nielen v celej EÚ, ale aj v ČR a SR. Ako vidia budúcnosť českej a slovenskej energetiky zástupcovia hlavných výrobcov elektriny a energetickí experti? Odloží sa zatvorenie uhoľných elektrární? Dôjde k reforme trhu s emisnými kvótami? Stane sa elektrina pre väčšinu domácností nedostupným tovarom, alebo vznikne štátny dodávateľ energií pre domácnosti a vrátime sa do roku 2001?

Druhý deň sa zameria na flexibilitu a batérie

Druhý deň sa zameriame najmä na riadenie flexibility koncových spotrebiteľov a na batériové úložiská. V Českej a Slovenskej republike sa v minulosti využíval princíp hromadného blokovania a ovládania spotrebičov v domácnostiach – HDO. Nadchádzajúca flexibilita posúva tento princíp ďalej a prináša nové možnosti riadenia výkonu v elektrických sieťach. V oboch krajinách rastie skupina aktívnych koncových zákazníkov, ktorí už dnes investujú do technológií. Riešenie pre riadenie flexibility môže okrem obchodných benefitov poskytnúť nástroje na aktívne riadenie diagramov záťaže. Príďte s nami diskutovať o tom, aké benefity môžu investície koncových zákazníkov priniesť ostatným účastníkom trhu s energiami a samozrejme aj o tom, ako týchto zákazníkov odmeniť za ich aktívny prístup. Čo môžu koncoví zákazníci urobiť na zvýšenie bezpečnosti dodávok elektriny a čo môžeme získať ich zapojením?

Rozvoj batériových úložísk v ČR a SR v posledných rokoch významne zaostáva za rozvojom a využitím batériových úložísk v západnej Európe. Absencia definície batériových úložísk v energetickom zákone by však mala byť čoskoro minulosťou a po úprave sekundárnej legislatívy môžeme očakávať ich významný rozvoj v ČR a SR. Príďte si vypočuť diskusiu významných dodávateľov batériových úložísk spolu s energetickými expertmi o ďalšom vývoji trhu. Čo musia novelizované právne predpisy obsahovať, aby došlo k významnému rozvoju? Aké technológie batérií sú na čo vhodné? Podarí sa nové typy batérií preniesť z laboratórií do štandardného procesu výroby, alebo v dohľadnom čase nemožno očakávať významnú technologickú revolúciu? Čo možno očakávať v súvislosti s cenami batérií a na čo môžu zákazníci batérie používať už teraz?

Na tieto a ďalšie otázky budeme odpovedať a spoločne diskutovať v rámci štyroch blokov a dvoch dní. Nenechajte si ujsť ďalší ročník konferencie Česko-slovenského energetického fóra. Celou konferenciou vás prevedie moderátorka Kamila Ulčová.

Konferenciu spoluorganizuje platforma ČSEF spolu s významnými českými a slovenskými energetickými spoločnosťami. Očakáva sa, že konferencia bude opäť jedným z najvýznamnejších stretnutí najvyšších predstaviteľov a odborníkov v tomto sektore a zároveň diskusným fórom, na ktorom prednášajúci otvoria najaktuálnejšie otázky z oblasti energetiky.

Zdroj: Česko-slovenské energetické fórum

ENERGOKLUB® je mediálnym partnerom podujatia. 

Mohlo by vás zaujímať