Českému prepravcovi plynu hrozí miliónová pokuta. Zásobníku SPP mal komplikovať pripojenie k sieti

5. 2. 2021

Spoločnosť NET4GAS, ktorá prevádzkuje plynárenskú prepravnú sieť na území Česka, dostala pokutu od tamojšieho protimonopolného úradu. Dôvodom je zneužitie dominantného postavenia voči spoločnosti SPP Storage, ktorá sa už niekoľko rokov snaží o pripojenie podzemného zásobníka k českej sieti.

Zdroj: EPH

Slovensko sa v prípade plynovej krízy nespolieha len na podzemné zásobníky firiem Nafta a Pozagas na Záhorí. Na území moravskej obce Dolní Bojanovice v Česku sa nachádza zásobník SPP Storage, ktorý sa využíva na vyvažovanie slovenskej distribučnej siete. O prepojenie zásobníka s českou sieťou, a tým aj o rozšírenie svojich obchodných možnosti sa dcérska spoločnosť SPP Infrastructure usilovala posledných 5 rokov, ale zatiaľ neúspešne.

Dôvodom prieťahov malo byť údajne aj konanie spoločnosti NET4GAS. Vyplýva to z rozhodnutia Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže v Česku (ÚOHS), ktorý uložil tamojšiemu prevádzkovateľovi prepravnej siete pokutu vo výške 10 miliónov českých korún (v prepočte približne 387 507 eur) za zneužitie dominantného postavenia na trhu.

Rozhodnutie úradu ešte nie je právoplatné a je možné sa proti nemu odvolať. „Spoločnosť NET4GAS proti rozhodnutiu úradu ÚOHS podá rozklad a v prípade potreby urobí ďalšie príslušné právne kroky k ochrane svojich záujmov,“ uviedla hovorkyňa Zuzana Kučerová.

Pokuta sa vzťahuje na obdobie od septembra 2015 do apríla 2019. V rámci kontraktačného procesu mala spoločnosť NET4GAS predkladať protistrane, SPP Storage,  znevýhodňujúce podmienky. „Na splnení týchto podmienok bez objektívne ospravedlniteľných dôvodov trvala, čím znemožnila spoločnosti SPP Storage uzavrieť zmluvu o pripojení,“ zdôvodnil úrad.

Českému prepravcovi ukladá zákon o energetike povinnosť pripojiť do siete každého, kto požiada a splní podmienky. Konaním NET4GAS sa preto zaoberal aj Energetický regulační úrad. ERÚ postup posudzoval z pohľadu splnenia podmienok energetickej legislatívy.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať