Aktualizácia INEKP: Aké ciele majú platiť pre rok 2030?

24. 9. 2024

Ministerstvo hospodárstva odmieta zvýšiť cieľ pre obnoviteľné zdroje energie do roku 2030 viac než na 25 %. Obmedzil by sa rozvoj priemyslu a zvýšila energetická chudoba. Nevyhovie ani ambíciám Bruselu pri dosahovaní úspor energie.

Zdroj: Freepik

Už o niekoľko dní by sa malo začať medzirezortné pripomienkovanie aktualizácie integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 – 2030 (INEKP). Podľa platnej európskej legislatívy ho mali členské štáty vrátane Slovenska predložiť Európskej komisii do konca júna tohto roka, čo však väčšina krajín nestihla. Podľa prvého harmonogramu chcelo ministerstvo hospodárstva spustiť pripomienkovanie dokumentu verejnosťou ešte na jar, neskôr ho v harmonogram posunulo na leto a v tretej verzii zverejneného harmonogramu ho odsunulo na september. V decembri minulého roka Európska komisia (EK) vyhodnotila draft slovenskej aktualizácie INEKP ako nedostatočný a málo ambiciózny.

Hlavné ciele: emisie, OZE, úspory

Pokiaľ ide o hlavné ciele v aktualizácii INEKP rezorty hospodárstva a životného prostredia navrhujú zníženie emisií skleníkových plynov pre sektory mimo obchodovania s emisiami (non-ETS) o 22,7 % a podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na celkovej energetickej spotrebe vo výške 25 %. V prípade zelených zdrojov je to o 2 % viac ako v minuloročnom drafte dokumentu. Európska komisia v rámci vtedajších odporúčaní požadovala navýšiť cieľ až na 35 %. „Vykonané modelovanie ale preukázalo, že tak vysoký podiel OZE nie je možné dosiahnuť bez obmedzenia rozvoja slovenského priemyslu a ohrozenia veľkého počtu obyvateľstva energetickou chudobou,“ uvádza ministerstvo hospodárstva.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať