Ako znížiť emisie metánu v EÚ? Brusel má prvú stratégiu za štvrťstoročie

14. 10. 2020

Európska komisia prijala stratégiu na zníženie emisií metánu v EÚ. Druhý najrozšírenejší skleníkový plyn výrazne prispieva ku globálnemu otepľovaniu. 

Zdroj: Freepik

Európska komisia (EK) ukázala stratégiu EÚ na zníženie emisií metánu, ktorá je súčasťou EU Green Deal. Nový plán navrhuje opatrenia na zníženie emisií metánu v Európe aj vo svete. Jeho súčasťou sú legislatívne aj nelegislatívne opatrenia v sektoroch energetiky, poľnohospodárstva a odpadového hospodárstva, ktoré sa podieľajú na asi 95 % emisií metánu, ktoré súvisia s ľudskou činnosťou na celom svete. EK chce spolupracovať s medzinárodnými partnermi EÚ a priemyslom v snahe znížiť emisie v celom dodávateľskom reťazci.

Ako ukázala analýza Spoločného výskumného centra JRC z roku 2018 o vplyve metánových emisií na koncentráciu ozónu, až 60 % súčasných globálnych emisií metánu pochádza z poľnohospodárstva, odpadov alebo ťažby a prepravy fosílnych palív. Pôvod asi štvrtiny globálnych metánových emisií sa pripisuje ropnému a plynárenskému priemyslu. Metán sa dostáva do ovzdušia viacerými spôsobmi. Najčastejšie únikmi a odvetrávaním, ku ktorému dochádza z dôvodov bezpečnosti a ďalším je „flaring“ - spaľovanie nadbytočnej suroviny pri ťažbe. Medzinárodná energetická agentúra (IEA) odhaduje, že 45 % metánových emisií v rámci plynárenstva možno eliminovať. Téme aj v slovenskom kontexte sme sa venovali tu.

„Metán je druhým najsilnejším skleníkovým plynom a značným zdrojom znečistenia ovzdušia,” zdôvodnil potrebu prijatia novej stratégie Frans Timmermans, výkonný podpredseda pre EU Green Deal. „Vo vidieckych oblastiach navyše vďaka nej vytvoríme príležitosti na výrobu bioplynu z odpadu. Satelitná technológia EÚ nám umožní dôkladne monitorovať emisie a prispeje k zvýšeniu medzinárodných noriem,“ poznamenal. 

Zo strany EÚ ide o prvú stratégiu, ktorá komplexne rieši emisie metánu od roku 1996.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať