Ako sa v roku 2018 vyvíjala spotreba a výroba elektriny na Slovensku?

19. 2. 2019

Slovensko dováža čoraz viac elektriny zo zahraničia. Výroba aj spotreba elektriny vlani medziročne klesla. Najvýznamnejší prepad výroby sa zaznamenal vo vodných elektrárňach. Rast produkcie ukázali jedine fosílne palivá.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

V roku 2017 sa na Slovensku zaznamenala rekordná spotreba elektriny, ktorá prekročila úroveň 31 terrawatthodín (TWh). Predbežné údaje Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) za minulý rok naznačujú, že spotreba bola nepatrne pod touto rekordnou úrovňou. Medziročný pokles bol o 0, 5 %. Aj výroba elektriny mala byť vlani nižšia než rok predtým, pričom dosiahla len 27,1 TWh. Dominantný výrobca elektriny Slovenské elektrárne vyrobil 18,6 GWh elektriny, čo predstavovalo podiel takmer 69 % na celkovej výrobe elektriny na Slovensku.  

Dovoz elektriny na naše územie vlani významne stúpol, a to až na takmer 3,8 TWh.

Ministerstvo hospodárstva vo svojich pravidelných správach o bezpečnosti dodávok elektriny tradične uvádza, že hlavným dôvodom zvyšujúceho sa importu je nerovnováha medzi cenou elektriny na trhu a výrobnými nákladmi zdrojov elektriny. To vedie k stavu, že je lacnejšie elektrinu doviezť než vyrobiť vo výrobniach v rámci Slovenska.

Zdroj: * predbežné údaje SEPS, a.s.  
Viac elektriny z fosílnych palív, menej z OZE

Pokiaľ ide o jednotlivé zdroje, najväčší nárast výroby zaznamenali fosílne zdroje. Elektrárne spaľujúce uhlie sa na celkovej dodávke elektriny podieľali viac než 10 percentami. Naopak, značný pokles výroby sa zaznamenal u vodných elektrární. Dominantný výrobca elektriny už informoval, že dôvodom bolo minuloročné sucho.

„Na začiatku roka boli vodné nádrže plné a energetici predpokladali dobrú výrobu. V priebehu zimy však vznikli malé zásoby snehu, ktorý pri jarnom topení zvykne plniť naše rieky. K tomu sa pridalo teplé počasie už od jarných mesiacov a minimálne zrážky. Takéto počasie bolo aj v lete a na rozdiel od predchádzajúcich rokov výraznejšie zrážky neprišli ani na jeseň. Preto bola výroba Vážskej kaskády už od polovice mája až takmer do konca roka v nočných hodinách znížená na minimum,“ uviedla spoločnosť Slovenské elektrárne. Ich vodné elektrárne zaznamenali medziročný prepad výroby až o 21,3 %.

Predbežné údaje SEPS ukazujú, že k zníženiu výroby elektriny došlo aj v prípade obnoviteľných zdrojov energie, vrátane fotovoltiky. Pred niekoľkými dňami pritom Eurostat potvrdil údaje za rok 2017, podľa ktorých na Slovensku došlo k opakovanému poklesu podielu OZE na koncovej spotrebe energie.

Finálne údaje o spotrebe, výrobe a dovoze elektriny ešte budú prevádzkovateľom prenosovej sústavy potvrdené v najbližších týždňoch.

Mohlo by vás zaujímať