Ako ďalej s novou atómkou na Slovensku?

27. 4. 2020

Nové vedenie ministerstva hospodárstva odmieta, aby štát financoval výstavbu ďalších atómových blokov na Slovensku. ČEZ apeluje na uhlíkovú neutralitu a bezpečnosť, avšak v najbližších dvoch dekádach sa pre našu sústavu projekt nového jadrového zdroja javí ako nadbytočný. Hoci akcionári do firmy JESS, ktorá ho má na starosti, posielajú milióny eur, aktivity sú zatiaľ minimálne a vyhliadky ešte horšie.

Zdroj: Freepik

„Nebudeme podporovať účasť štátu na výstavbe ďalších atómových elektrární na území Slovenskej republiky. Súkromnej výstavbe, financovaniu a prevádzkovaniu však štát brániť nebude,“ píše sa v programe strany Sloboda a Solidarita, ktorá v novej vláde získala ministerstvo hospodárstva.

Naopak v programovom vyhlásení vlády, o ktorom stále rokuje parlament, prvýkrát od roku 2010 chýba akákoľvek zmienka o podpore výstavby nového jadrového zdroja (NJZ), o ktorom štát uvažuje od roku 2008.

Nový tlakovodný reaktor generácie III+ v Bohuniciach mal disponovať elektrickým výkonom 1700 MW. So začatím výstavby sa podľa dokumentácie predloženej do procesu posúdenia vplyvov na životné prostredie (EIA) predbežne počítalo už v roku 2021. Spustenie skúšobnej prevádzky sa odhadlo na rok 2027, komerčná výroba elektriny o dva roky neskôr. Náklady sa vtedy orientačne predpokladali od 4 do 6 miliárd eur.

Projekt má na starosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), v ktorej má 51 percentný podiel štátny JAVYS patriaci pod ministerstvo hospodárstva a 49 % vlastní česká skupina ČEZ. Za strategického partnera pri výstavbe novej atómky si ČEZ vybrala ešte prvá vláda Roberta Fica na základe prieskumu trhu ministerstva hospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka, ktorý je dnes šéfom ÚRSO.

Holub na streche?

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík už pár dní po nástupe do funkcie pre Denník N uviedol, že nové atómové bloky má stavať výlučne súkromný investor. Rovnaký názor má aj štátny tajomník Karol Galek, ktorý má na ministerstve na starosti práve energetiku. „Z môjho pohľadu to nemá žiaden význam, aj vzhľadom na skúsenosti s výstavbou jadrovej elektrárne Mochovce,“ uviedol pre informačný portál energoklub.sk.

„Pokiaľ sa však nájde súkromný investor, ktorý bude ochotný zafinancovať výstavbu bez toho, aby od nás požadoval akékoľvek garancie, napríklad výkupné ceny elektriny, tak nech sa páči. Je to na jeho slobodnom rozhodnutí,“ poznamenal.

„Pochopiteľne, musí dodržať všetky normy a bezpečnostné predpisy. Ale osobne si nedokážem predstaviť investora, ktorý by dnes šiel do takéhoto projektu. Beriem pritom do úvahy aj iné projekty jadrových elektrární vo svete, ktoré sú momentálne rozbehnuté a niekoľkonásobne sa predražili a došlo k posúvaniu ich termínov,“ dodal Galek s tým, že prioritou zostáva dokončenie rozostavaných blokov Mochoviec.

„Nová jadrová elektráreň je pre mňa nateraz absolútnym holubom na streche, ktorého sa ani očami neoplatí sledovať. Pokiaľ ide o samotnú spoločnosť JESS, hneď potom, ako sa dostaneme k našej funkčnej štruktúre ministerstva, budeme určite riešiť aj otázku jej ďalšieho fungovania,“ uzavrel štátny tajomník Karol Galek.

ČEZ argumentuje uhlíkovou neutralitou

Českej spoločnosti ČEZ, v ktorej je tiež väčšinovým akcionárom štát, sme sa preto pýtali, ako vidí svoju budúcnosť v tomto projekte, či neuvažuje o ukončení aktivít a či dosiaľ vynaložené financie považuje za efektívne investované. Vo svojej reakcii odpovedala len všeobecne.

„S prístupom novej slovenskej vlády k výstavbe nového jadrového zdroja sa musíme ešte len zoznámiť,“ uviedol hlavný hovorca Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. „Avšak stále platí, že dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 tak, ako ho prijali členské štáty Európskej únie vrátane Slovenska, vyžaduje výstavbu nových jadrových zdrojov - a to najmä pre vnútrozemské štáty.“

Podľa údajov Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy sa u nás vlani asi 78 % elektriny vyrobilo bez emisií uhlíka. Až 54 % elektriny totiž pochádzalo z jadra, 16 % z vody, 4 % z biomasy, 2 % zo slnka a 2 % z ostatných OZE. Podiel jadra na výrobe elektriny v krajine je tak v súčasnosti 2. najvyšší na svete po Francúzsku, ktoré chce do roku 2035 svoj súčasný podiel cez 70 % znížiť na 50 %. Po sprevádzkovaní 3. a 4. bloku Mochoviec by sa mal podiel jadra na Slovensku ešte zvýšiť.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať