Žiga: Dodávky energií sú plynulé. Firmy sa pripravujú na krízové situácie

17. 3. 2020

Energetici zriadili záložné pracoviská, paralelné dispečingy, pripravili krízové scenáre, koordinujú postup a prijali viaceré preventívne opatrenia. Tok zemného plynu aj ropy na Slovensko je bez problémov, k dispozícii sú aj dostatočné zásoby surovín. Spotreba elektriny už klesla o 4 percentá. Slovenské elektrárne sa navyše pripravujú na odstávky jadrových blokov.

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

Minister hospodárstva Peter Žiga dnes komunikoval s predstaviteľmi energetických spoločností o zabezpečení plynulých dodávok energií v súvislosti s aktuálnou situáciou a šírením nákazy novým koronavírusom. Následne pre médiá zdôraznil: „Sme pripravení na akékoľvek krízové situácie.“

„Chcem upokojiť verejnosť aj priemysel a ubezpečiť, že dodávky plynu, elektrickej energie a pohonných hmôt sú v súčasnosti plynule zabezpečené. Všetky spoločnosti zodpovedne spolupracujú a pripravujú sa na krízové situácie,“ uviedol. Minister zároveň poďakoval nasadeným pracovníkom energetických firiem.

V spoločnostiach, ktoré prevádzkujú kritickú infraštruktúru na Slovensku, zatiaľ podľa slov ministra neevidujú žiadneho pracovníka s potvrdeným ochorením COVID-19. Spoločnosti zriadili záložné pracoviská, paralelné dispečingy a tiež záložné tímy, intenzívne riešia logistiku a pozastavili všetky plánované opravy a údržbu. Upravili tiež harmonogramy zmien, aby sa obmedzili osobné kontakty.

Zásobovanie plynom aj ropou je štandardné

Tok zemného plynu z Ruska je plynulý a prebieha v riadnom režime, zásobníky plynu sú stále dostatočne naplnené a ani distribútori nehlásia výpadky. Taktiež dodávky ropy cez ropovody Družba a Adria prebiehajú štandardne.

„Slovnaft má dostatočné kapacity aj skladové zásoby. Bez problémov prebieha výroba,“ uviedol Žiga. „Sto dní vieme bez problémov vydržať,“ podčiarkol s tým, že zásoby ropy aj ropných produktov má samotná rafinéria a tiež štátne rezervy držia v súlade so zákonom zásoby na 90 dní.

Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu včera informovala o pripravenosti na možné zhoršenie situácie. „Pri zvýšených núdzových opatreniach prevádzkovatelia nevylučujú ani optimalizáciu počtu otvorených čerpacích staníc, avšak za tých podmienok, aby plynulosť zásobovania bola zachovaná“, podčiarkla Zuzana Oprchalová, výkonná riaditeľka SAPPO, ktorá združuje prevádzkovateľov čerpacích staníc.

Spotreba elektriny už klesla o 4 %

Prenosová sústava je stabilná a spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava komunikuje a koordinuje postup s veľkými odberateľmi. V prípade prerušenia podnikovej výroby musia tento krok nahlásiť. Minister vyzval veľké firmy, aby prípadné prerušenie výroby nahlasovali distribučným spoločnostiam a prenosovej sústave tak, aby sa dal výpadok odberu kompenzovať.

U všetkých prvkoch kritickej infraštruktúry podľa Žigu firmy garantujú, že v prípade potreby je možné zriadiť karanténu aj priamo na ich dispečingoch.

Zároveň potvrdil, že v posledných dňoch už spotreba elektriny na Slovensku oproti bežnej prevádzke klesla asi o 4 %, do čoho ešte nie je započítané ohlásené prerušenie výroby v automobilkách Volkswagen a Peugeot. „To nám jasne ukazuje, že sa znižuje ekonomická aktivita firiem,“ poznamenal Žiga. Dodal, že počas ekonomickej krízy v roku 2009 klesla spotreba elektriny až o 10 %.
Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR

Atómky čakajú nutné odstávky

Branislav Strýček, generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE), uviedol, že implementovali viac než tri desiatky opatrení, aby predišli výpadkom vo výrobe a dodávke elektriny. Zároveň informoval, že sa pripravujú na plánované odstávky jadrových blokov v Mochovciach aj Bohuniciach, pri ktorých dôjde k nutnej výmene paliva.

Spolu s Úradom jadrového dozoru sa dohodli na obmedzení rozsahu opráv, aby sa zachovala bezpečnosť a zároveň sa odstavený blok vrátil čo najskôr do prevádzky. Šéf SE zároveň podotkol, že sa v tejto situácii nemôžu spoliehať na zahraničných dodávateľov.

V rámci spoločnosti je podľa Strýčka viac než 1500 zamestnancov na tzv. home office alebo v zálohe. V samotných elektrárňach prešli na 12 hodinové zmeny, aby obmedzili výmenu osôb. Ako dominantný výrobca elektriny na Slovensku zároveň SE požiadali ministra hospodárstva o pomoc so zaistením ochranných pracovných pomôcok. Tiež žiadali, aby v prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 boli zamestnanci elektrární prednostne testovaní.

Mohlo by vás zaujímať