Žiadosť o pripojenie zelených zdrojov zamietame iba z technických dôvodov, bránia sa distribučky

24. 5. 2024

Distribútori čelia v posledných rokoch zvýšenému dopytu o pripojenie zelených zdrojov. Najväčší nápor je na ekonomicky najaktívnejšie lokality na území Západoslovenskej distribučnej. V roku 2030 by pri zachovaní súčasných trendov mohol počet žiadostí o pripojenie u všetkých troch distribučných firiem na Slovensku dosiahnuť 60-tisíc, pričom väčšinu z nich by mali tvoriť domácností.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Prelom v záujme o pripojenie decentralizovaných zdrojov na Slovensku predstavoval rok 2022. Dominujú domácnosti s malými zdrojmi na výrobu elektriny z OZE s inštalovaným výkonom do 10,8 kW. Kumulatívne dosiahol počet žiadostí u trojice prevádzkovateľov distribučných sústav 25-tisíc. Ako poznamenal Miloš Nagy, technický riaditeľ spoločnosti Západoslovenská distribučná  (ZSD), dopyt stimulovala podpora zo strany štátu aj začiatok vojny na Ukrajiny, kedy odberatelia chceli mať istotu prístupu k elektrine. Výnimkou nebol vlaňajšok, ktorý kopíroval trend nárastu požiadaviek na pripojenie OZE. Pri regionálnom porovnaní trhal v počte žiadostí rekordy Bratislavský kraj a to aj napriek vylúčeniu z mechanizmu podpory. „Aj bez štátnej podpory tam bol obrovský hlad po pripojení,“ zdôraznil Miloš Nagy vo svojom príspevku na nedávnej SAPI Energy Conference 2024.

Pokračujúci rast počtu žiadostí by podľa súčasných trendov mohol dosiahnuť v roku 2030 úroveň vyše 60 tisíc žiadostí ročne za všetky tri distribučky. Väčšinu žiadostí budú tvoriť domácnosti. Z toho 30 tisíc na území ZSD, 15 tisíc na území SSD a 10 tisíc na území VSD.

Zdroj: SAPI

Ak sa naplní predpokladaný scenár vývoja žiadostí o pripojenie, tak celkový počet všetkých typov fotovoltických zariadení, teda malých, lokálnych a komerčných zdrojov, v rámci regionálnych sústav v roku 2030 môže dosiahnuť úroveň 300 tisíc s inštalovaným výkonom vyše 4000 MW. Pokračujúci trend pripájania zdrojov by mohol prekročiť ciele definované v Integrovanom národnom energetickom a klimatickom pláne. Takýto inštalovaný výkon by už mal svojou hodnotou presahovať maximálne zaťaženia celej elektrizačnej sústavy.

V rámci diskusie sa Miloš Nagy vyjadril aj k problematike zamietania žiadostí o pripojenie zdrojov. Ak takýmto prípadom dochádza, dôvody sú výlučne technické. Z pohľady lokality sa týkajú ekonomicky najaktívnejších oblastí. „Satelitná oblasť Bratislavy s množstvom trafostaníc, kde dosahujeme penetráciu zdrojov na odberné miesto na úrovni 30 %,“ uviedol s tým, že ďalšími kritickými lokalitami sú Nitra, Trnava a Senica, ako aj ich priľahlé oblasti.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať