Zelená domácnostiam: Opäť začína vydávanie poukážok na OZE

16. 7. 2024

Eurofondové poukážky na inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach ožívajú. SIEA ich bude aktivovať v etapách podľa typov zariadení. Ako prvé sú na rade žiadosti na kotly na biomasu a slnečné kolektory. Celkovo je k dispozícii takmer 108 miliónov eur.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH) spolu so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) spúšťajú aktiváciu a vydávanie poukážok z eurofondového projektu Zelená domácnostiam. Ten slúži už od roku 2015 na podporu inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, a to kotlov na biomasu, tepelných čerpadiel, slnečných kolektorov a fotovoltických panelov.

Možnosť inštalácie mikro veterných turbín v domácnostiach bola dosiaľ len na papieri a je otázne, či sa to v rámci novej etapy projektu zmení. V zozname oprávnených zariadení k dnešnému dňu nie je zapísaný žiadny druh veternej turbíny. Výška sadzieb podpory pre jednotlivé technológie a maximálny príspevok sú uvedené v tabuľke.
Zdroj: SIEA

Poukážky k aktivovaným žiadostiam sa budú vydávať vždy nasledujúci deň.

Rezort hospodárstva v rámci aktuálnej fázy projektu upravil alokovaný rozpočet pre Bratislavský kraj tak, a to podľa počtu obyvateľov jednotlivých krajov. Ministerstvo informovalo, že aktuálne je pre domácnosti v Bratislavskom kraji určených 14,2 mil. eur, pričom momentálne je v informačnom systéme z tohto kraja registrovaných vyše 1 700 žiadostí v celkovej hodnote 4,7 mil. eur. Z ostatných regiónov, pre ktoré je vyčlenených spolu 93,5 mil. eur, SIEA eviduje takmer 13 500 žiadostí v celkovej hodnote 38,8 mil. eur.

Priebežný proces

Ministerka hospodárstva Denisa Saková uviedla, že poukážky budú preplácané priebežne v závislosti od toho, kedy zhotovitelia doručia žiadosti o preplatenie s kompletnou dokumentáciou. „Prostriedkov je dostatok, v tejto fáze dostane príspevok každá domácnosť, ktorá inštaláciu zrealizuje v súlade s podmienkami,“ zdôraznila.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

SIEA bude následne vydávať poukážky v týždenných intervaloch, každý utorok o 11.00 hod. Po tohto týždňových kotloch na biomasu a slnečných kolektoroch budú nasledovať tepelné čerpadlá, pre ktoré bude aktivácia spustená v pondelok 22. júla 2024 (vydávanie 23. júla 2024) a k fotovoltickým panelom a veterným turbínam v pondelok 29. júla 2024 (vydávanie 30. júla 2024).

„Časť inštalácií k zaregistrovaným žiadostiam je už hotová, mnohé sa ešte len pripravujú alebo plánujú. Domácnostiam odporúčame, aby sa so zhotoviteľmi dohodli na takom termíne aktivácie žiadosti, aby boli schopní počas trojmesačnej platnosti poukážky zariadenie nainštalovať a požiadať o preplatenie,“ upozornila generálna riaditeľka SIEA Ľubica Šimková.

Všetky informácie k projektu sú k dispozícii na samostatnej webovej stránke SIEA.

Solárne firmy združené v SAPI opakovane kritizovali meškanie pri spustení systému preplácania poukážok, čo sa značne prejavilo aj v poklese objednávok na montáže zariadení. Na dodatočné prefinancovanie sú totiž oprávnené žiadosti o inštalácie realizované už od 30. októbra 2023.

Zelená solidarita

V treťom štvrťroku 2024 plánujú úrady spustenie nového projektu, v ktorom budú môcť nízkopríjmové domácnosti získať poukážky až s 90 % mierou podpory na inštaláciu kotlov na biomasu, slnečných kolektorov a fotovoltických panelov. Pre tento projekt je alokovaný rozpočet vo výške 30 mil. eur. Domácnosti si už dnes môžu prostredníctvom kalkulačky overiť, či spĺňajú podmienky pre získanie vyšších príspevkov. V prípade, ak ich príjem nepresahuje stanovenú výšku, ministerstvo hospodárstva odporučilo počkať s aktiváciou vydania poukážky v rámci projektu Zelená domácnostiam. Po spustení nového projektu Zelená solidarita budú môcť následne v elektronickej žiadosti potvrdiť, že spĺňajú podmienky tohto projektu a hodnota poukážky sa automaticky upraví na výhodnejšiu.

Mohlo by vás zaujímať