Zelená domácnostiam naštartuje inštalácie už na jar

20. 12. 2018

V rámci dotačného projektu Zelená domácnostiam II budú môcť domácnosti získať príspevky na malé OZE zariadenia už v prvom štvrťroku 2019.

Zdroj: Freepik

Agentúra SIEA potvrdila skoré pokračovanie úspešného projektu, vďaka ktorému si od roku 2015 slovenské domácnosti nainštalovali viac než 18 500 zariadení na výrobu tepla a elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Do roku 2023 bude na tento účel k dispozícii ďalších 48 miliónov eur. Systém vyhlasovania kôl sa zatiaľ meniť nebude.

„Našou prioritou je zabezpečiť plynulé pokračovanie projektu. Aby mohli domácnosti využiť na inštaláciu aj jarné obdobie, budeme poukážky spočiatku vydávať prostredníctvom jednotlivých kôl tak ako v minulosti,“ uviedla generálna riaditeľka Alexandra Velická. „Keď bude k dispozícii upravený informačný systém na vydávanie poukážok, prejdeme na nový spôsob so zásobníkom žiadostí, ktorý umožní, aby mohli domácnosti žiadať o poukážky priebežne.“

Od roku 2019 sa budú kolá pre každý zo štyroch podporovaných druhov zariadení vyhlasovať samostatne. Stále platí, že poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže a inštalácia sa musí zrealizovať až po vydaní poukážky.

V snahe minimalizovať znečistenie ovzdušia sa budú naďalej podporovať len inštalácie kotlov na biomasu, ktoré nahradia kotly na uhlie. Ďalšia pripravovaná zmena sa týka fotovoltických zariadení, pri ktorých sa zruší uprednostnenie inštalácií s využitím akumulácie vyrobenej elektriny do batérií. Samotné batérie ale zostanú oprávneným výdavkom.

Sadzby podpory sa zmenia, čo súvisí aj so zohľadnením aktuálneho vývoja cien výrobných zariadení dostupných na trhu. Konkrétne sadzby podpory budú uvedené v nových všeobecných podmienkach národného projektu, ktoré SIEA zverejní spolu s harmonogramom plánovaných kôl.

Mohlo by vás zaujímať