Zdražovanie elektriny povzbudilo špekulantov. Zázračné šetriče sú späť

10. 12. 2019

Internetový trh zapĺňajú reklamy na podvodné šetriče. Sľubujú o polovicu nižšiu spotrebu elektriny. 

Zdroj: Freepik

Budúcoročné zvýšenie cien energií je realitou a špekulanti ihneď zacítili svoju šancu. Online priestor je odrazu preplnený produktmi, ktoré lákajú domácnosti na výraznú úsporu bez toho, aby museli meniť svoje návyky. Napríklad zariadenie s názvom Power Factor Saver im sľubuje úsporu na účtoch za elektrinu až do výšky 50 %. No žiadny zázrak sa nekoná: v skutočnosti ide o ďalšiu vlnu podvodného marketingu, ktorý sa už objavil na Slovensku aj v minulosti.

Ako to celé funguje?

Výrobca tvrdí, že zariadenie stačí jednoducho zasunúť do elektrickej zásuvky. O všetko ostatné sa vraj postará inovatívna revolučná technológia z Nemecka, ktorá dokáže optimalizovať a zvýšiť výkonnosť siete. Prístroj sa snaží navodiť dojem, že funguje ako kompenzácia účinníka, ktorá je schopná zabezpečiť, že zo siete sa neodoberá zbytočne veľký „jalový“ prúd. Minuloročný znalecký posudok Českej polície ale potvrdil, že ide o podvod. Produkt predstavuje jednoduchý elektrický obvod, ktorý elektrinu nielenže nesporí, ale naopak spotrebúva.

Nejde ani o žiadnu novinku. Európsky systém rýchleho varovania RAPEX dokonca už v roku 2012 zaradil výrobok s rovnakým názvom medzi nebezpečné produkty, pretože užívateľom hrozil úraz spôsobený zásahom elektrinou. Výrobok nie je v súlade so smernicou o nízkom napätí a európskou normou EN 60335.

Produkt je propagovaný cez najznámejší vyhľadávač a kľúčové slová, rovnako cielením na čitateľov prostredníctvom bannerových kampaní alebo sociálnych sietí. My sme narazili na reklamu s odkazom na webovú stránku predajcu počas čítania článku v denníku Pravda.

Pochybnú dôveryhodnosť výrobku naznačuje aj web predajcu, ktorý sa okrem strojového prekladu textu s gramatickými chybami neštíti používať aj falošné fotky. Príkladom je pán bez uvedenia mena, ale za to s citáciou a odkazom na to, že ide o reprezentanta ministerstva hospodárstva. Jednoduché vyhľadávanie prezradí, že v skutočnosti ide o občana z Nemecka, ktorý pravdepodobne ani netuší, že sa stal tvárou nejakej kampane. Problémom sú tiež chýbajúce kontakty na predajcu a chýbajúca identifikácia v obchodných podmienkach. Firma údajne sídli na lukratívnej adrese na Manhattane v New Yorku.
Zdroj: reprofoto EK

SOI ťahá za kratší koniec

V minulosti Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) riešila viacero podnetov na produkty, ktoré sľubujú výraznú úsporu elektriny, ale napríklad aj pohonných hmôt. V roku 2017 varovala spotrebiteľov, aby boli opatrní pri kúpe výrobku Energy Saver Pro s rovnakou funkcionalitou ako aktuálne propagovaný produkt. 

Na Power Factor Saver zatiaľ kontrolóri podnety zo strany spotrebiteľov neevidujú. Obchodné podmienky tohto produktu sú podľa SOI v rozpore s platnou legislatívou. Bohužiaľ nemáme právomoci na vykonanie kontroly takéhoto e-shopu a ani na prípadné zablokovanej takejto stránky. Zrejme by to mala riešiť Finančná správa, odbor internetovej kriminality, uviedla pre informačný portál energoklub.sk hovorkyňa SOI Danuša Krkošová. 

Právomoci SOI sú limitované. Zakázať distribúciu takýchto produktov, prípadne potrestať predajcov jej zákon nedovoľuje, keďže zvyčajne ide o subjekty mimo pôsobnosti EÚ. Podľa legislatívy SOI kontroluje predaj výrobkov a poskytovanie služieb iba na našom trhu, vo vzťahu k subjektom mimo územia Slovenska nemá žiadne právo konať.

Domácich spotrebiteľov preto SOI vyzýva k väčšej opatrnosti. „Ak v obchodných podmienkach e-shopu nie sú základné údaje a sídlo firmy, chýbajú odkazy na platnú legislatívu a vidieť, že ide o nie dobrý preklad do slovenčiny, ideálne je na takejto stránke nenakupovať," uzavrela hovorkyňa obchodnej inšpekcie.

Mohlo by vás zaujímať