Záruky pôvodu jadrovej elektriny začne OKTE vydávať koncom roka

8. 6. 2023

Spoločnosť OKTE rozbehla proces aktualizácie informačného systému aj pre vydávanie záruk pôvodu elektriny z jadrových elektrární a záruk pôvodu pre ostatnú vlastnú spotrebu v rámci výrobného zariadenia, predovšetkým lokálnych zdrojov. Implementácia by mala byť ukončená do konca roka 2023. V prípade vydávania záruk pôvodu pre teplo a chlad je však situácia komplikovanejšia.

Zdroj: Slovenské elektrárne, a.s.

Záruka pôvodu energie slúži na preukázania podielu alebo množstva energie v energetickom mixe dodávateľa koncovému odberateľovi a energie dodávanej spotrebiteľovi v rámci zmluvných vzťahov. Do kompetencie spoločnosti OKTE, stopercentnej dcéry SEPS, ktorá je organizátorom krátkodobého trhu s elektrinou na Slovensku, patrí od roku 2020 aj evidencia a vydávanie záruk pôvodu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a VÚ KVET.

Vlaňajšia novela zákona o podpore OZE a VÚ KVET  vyvolala potrebu rozšírenia evidencie záruk pôvodu potrebnú pre zavedenie možnosti vystavovania širokej škály záruk, najmä však záruk pôvodu z jadrových zdrojov alebo záruk pôvodu pre ostatnú vlastnú spotrebu v rámci výrobného zariadenia. O  výzvach v oblasti vydávania záruk hovoril Ondrej Kulich zo spoločnosti OKTE na konferencii SPX v Hornom Smokovci. Samostatnou kapitolou je vydávanie záruk pre teplo a chlad, pri ktorých implementácia skrýva viacero otáznikov.

Do budúcnosti by mala byť všetky elektrina v SR certifikovaná formou záruk. Firma OKTE začala na jeseň s aktualizáciou systému pre vydávanie záruk pôvodu pre ostatnú vlastnú spotrebu, primárne pre lokálne zdroje a záruky pôvodu pre elektrinu z jadrových elektrární. „Termín spustenia odhadujeme na štvrtý kvartál 2023, keďže treba doladiť prevádzkový a doménový protokol. Asociácia vydavateľských orgánov (AIB) nám musí posvätiť, že zmeny sú legislatívne a systémovo dobre podporené v rámci informačného systému,“ informoval.

Otázniky v prípade vydávania záruk pre teplo a chlad

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať