Západ ovládne východ. ZSE bude jediný akcionár VSE Holdingu

8. 8. 2022

Spoločnosť ZSE sa čoskoro stane akcionárom VSE Holdingu, čím sa uzavrie proces konsolidácie firiem a aktivít nemeckého koncernu E.ON na Slovensku, o ktorom ministerstvo hospodárstva s firmami rokovalo dva roky. Podiel štátu zostane rovnaký, v niektorých oblastiach sa má pozícia štátu posilniť. 

Zdroj: Freepik

Západoslovenská energetika (ZSE) by sa už onedlho mala stať jediným akcionárom spoločnosti Východoslovenská energetika Holding (VSEH). Zámer prevodu predložilo ministerstvo hospodárstva, ktoré vykonáva majoritné akcionárske práva štátu v oboch firmách, do pripomienkového konania.

Hlavným cieľom je konsolidácia činností týchto firiem s cieľom zvýšenia úspor z rozsahu, zoštíhlenia prevádzkových činností oboch podnikov a integrácie podporných a prevádzkových činností.

Proces konsolidácie sa riešil odkedy sa E.ON v roku 2020 stal 49-percentným akcionárom vo VSE Holdingu.

Prvým krokom bolo Memorandum o porozumení z 30. júla 2020 medzi štátom a spoločnosťou E.ON SE Memorandum o porozumení, v ktorom bola zachytená ich vzájomná dohoda o zásadách ich spolupráce vo vzťahu k rozšíreniu činností skupiny E.ON v SR. V následnej Zmluve o budúcej konsolidácii z 8. apríla 2022 sa strany dohodli na konkrétnych úkonoch týkajúcich sa konsolidácie podnikov spoločností VSEH a ZSE s tým, že sa uskutoční prevod 100 % akcií v spoločnosti VSEH na spoločnosť ZSE. Ako?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať