Výroba elektriny rastie. Viac ju aj exportujeme

15. 8. 2024

Produkcia elektriny počas prvých šiestich mesiacov tohto roka oproti rovnakému obdobiu vlaňajška narástla až na 15,44 TWh. Spotreba stúpla len mierne. Saldo cezhraničných výmen sa tak vyšplhalo takmer na 2 TWh v prospech vývozu.

Zdroj: Freepik
Podľa predbežných dát spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) výroba elektriny u nás postupne klesala už od apríla, a to najmä z dôvodu naplánovaných odstávok jadrových blokov. Pre potreby pravidelnej údržby boli postupne odstavené 4. a 3. blok elektrárne Bohunice V2 a premiérovo od 18. mája do 8. júla 2024 aj najnovší 3. blok v Mochovciach, ktorý bol do prevádzky uvedený vlani.

Na treťom bloku elektrárne Mochovce sa uskutočnila výmena časti paliva v reaktore, plánovaná údržba i špecifické práce potrebné na zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti zariadení primárneho a sekundárneho okruhu, ktoré nie je možné spraviť počas bežnej prevádzky.

Aktuálne ešte finišuje generálna odstávka 3. bloku Bohunice V2. Ako posledné sú v tomto roku ešte v septembri naplánované práce na druhom bloku Mochoviec. Každý z tlakovodných reaktorov typu VVER 440 musí byť aspoň raz ročne plánovane odstavený kvôli čiastočnej výmene paliva.

Na prepojenom európskom trhu smeruje elektrina zo Slovenska najmä na juh, do Maďarska a ďalej na Balkán, ale tiež na Ukrajinu. V rámci cezhraničných výmen k nám naopak elektrina tiekla najmä z Česka a tiež z Poľska.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať