Výhľad do 2025: Spotreba a výroba elektriny v SR po kríze opäť porastú

5. 8. 2020

Kríza spôsobená šírením koronavírusu spôsobí na Slovensku medziročný pokles produkcie a spotreby elektriny v tomto roku. Sledované hodnoty by sa mali podľa prognózy v ďalších rokoch vrátiť na cestu postupného rastu. Po spustení nových blokov v Mochovciach sa importný charakter sústavy zmení na exportný.
Zdroj: Freepik

Ako sme informovali už koncom marca, spotreba elektriny podľa dát Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy dosiahla v roku 2019 úroveň 30,31 TWh elektriny. V aktuálnom roku sa kvôli ekonomickej kríze a ochromenému priemyslu očakáva, že spotreba sa medziročne zníži. Krátkodobý výhľad je ovplyvnený očakávaným poklesom tvorby HDP v hospodárstve v dôsledku pandémie COVID-19. Podľa prognózy ministerstva hospodárstva by v nasledujúcich rokoch mala spotreba opäť postupne rásť - a v roku 2025 sa dostane na hodnotu 32,6 TWh.  

Pokiaľ ide o produkciu elektriny na Slovensku, objem výroby ovplyvní súbor viacerých faktorov, akými sú napríklad regulačný rámec, klimaticko-energetické záväzky SR a podmienky pre nové investície. Zdrojový mix predurčí aj dostupnosť nových technológií. Výroba elektriny na našom území dosiahla v minulom roku úroveň 28,61 TWh elektriny. Po očakávanom prepade by do roku 2025 mala produkcia vzrásť na úroveň 36,12 TWh elektriny.

Skutočnosť a prognóza celkovej spotreby elektriny a očakávanej výroby elektriny v SR (2015 - 2025)

Zdroj: MHSR

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať