Volkswagen plánuje šesť tovární na batérie pre elektroautá v Európe. V hre je aj Slovensko

16. 3. 2021

Do roku 2030 chce mať nemecká automobilka Volkswagen v Európe šesť závodov na výrobu batérií pre elektrické vozidlá. Jednou z uvažovaných lokalít pre výstavbu továrne vo východoeurópskom regióne je Slovensko.  

Zdroj: Freepik

Budúcnosť je elektrická. Aj takto jednoducho by sa dalo zhrnúť výročné podujatie skupiny Volkswagen pod názvom Power Day, na ktorom najväčšia európska automobilka oznámila plány na výstavbu celkom šiestich gigantických závodov na kontinente na výrobu batérií pre elektormobily s ročnou kapacitou 240 GWh. O dvoch lokalitách je už rozhodnuté.

Rozhodnutie súvisí s koncernovou stratégiou zameranou na produkciu elektromobilov. Do roku 2030 plánuje uviesť na trh ďalších 50 čisto elektrických modelov. Výroba batériových článkov je v tomto procese kľúčovým komponentom a Volkswagen si chce výstavbou závodov zabezpečiť spoľahlivosť v dodávateľskom reťazci. Prioritou sú vlastné výrobné kapacity, pretože koncern je dnes závislý od externých dodávateľov. Okrem závodu v Nemecku sa vedelo iba o chystanej fabrike vo Švédsku v spolupráci s firmou Northvolt.

Slovensko, Poľsko, alebo Česko?

Do roku 2026 oznámil Volkswagen plány na výstavbu batériového závodu vo Francúzsku, Španielsku alebo Portugalsku. V regióne strednej a východnej Európy by mala vyrásť minimálne jedna nová továreň do roku 2027. Medzi horúcimi kandidátmi je podľa člena predstavenstva Thomasa Schmalla aj Slovensko spolu s Českom a Poľskom. Lokality pre ďalšie dve továrne, o ktorých sa uvažuje, zatiaľ neboli špecifikované. Schmall pritom detailne pozná slovenské prostredie. V bratislavskom závode Volkswagen pôsobil od roku 2003. V rokoch 2005 až 2007 dokonca zastával post predsedu predstavenstva spoločnosti. 

Zdroj: Volkswagen

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať