Vodík láka aj plynárov. SPP plánuje vybudovať sústavu elektrolyzérov

14. 7. 2021

Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel rozvíja inovatívny projekt Smart Hydra, ktorý je založený na prepájaní sektorov elektroenergetiky a plynárenstva.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pripravuje projekt Smart Hydra zameraný na optimalizáciu výroby vodíka, ktorý by našiel využitia primárne v energetickom a dopravnom sektore. So svojím zámerom minulý rok stihla uspieť aj v národnom kole posudzovania projektov IPCEI v oblasti vodíkových technológií. O detailoch projektu rozprával Martin Kečkéš, špecialista rozvoja podnikania SPP na vodíkovom workshope pre Bratislavský a Trnavský kraj, ktorý zorganizovala Národná Vodíková Asociácia Slovenska.

V procese integrácie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) do sústavy by podľa Kečkéša mohol zohrávať kľúčovú úlohu práve vodík. „Čím viac bude zdrojov OZE v sústave, tým nestabilnejšia bude a vznikne potreba nových nástrojov na reguláciu siete,“ povedal počas svojho príspevku. „Elektrolyzér je vhodný nástroj na poskytovanie týchto služieb.“ Smart Hydra sa usiluje na tento fakt reagovať a efektívne prepojiť elektroenergetiku a plynárenstvo, čo by pomohlo eliminovať problémy spojené s nepredikovateľnosťou niektorých OZE. 

Skladovanie a flexibilita

Vyrobený vodík možno uskladniť v rámci plynárenskej infraštruktúry. Ako doplnil Kečkéš, možnosti primiešavania vodíka do zemného plynu sú nateraz obmedzené. „Zatiaľ sa testujú v jednotkách percent. Existuje vízia, že do 20 percent by to malo byť v poriadku,“ vysvetlil s tým, že pokiaľ bude prispôsobovanie plynovodov na vodík finančne príliš náročné, ďalšou možnosťou je využitie syntetického metánu, ktorý vzniká spojením s oxidom uhličitým (CO2).

Plány SPP sú ambiciózne. „Radi by sme vybudovali sústavu elektrolyzérov a dispečing, ktorý komunikuje s elektroenergetickou sústavou tak, aby sa vyrábala elektrina z OZE v čase, kedy je to najvýhodnejšie. Naopak v čase, keď to sústava nevie absorbovať alebo cena začína klesať, je zase výhodné začať vyrábať vodík,“ podotkol Kečkéš. Týmto spôsobom je podľa neho možné produkovať vodík za cenovo zaujímavých podmienok. „Vodík je prémiový produkt. Myslíme si, že v prvom kroku by to mohli byť autobusy a priemyselné využitie.“

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať