Vo štvrtej aukcii záruk pôvodu elektriny sa zobchodovalo 600 GWh

10. 8. 2021

Spoločnosť OKTE pokračuje v trojmesačných cykloch aukcií na záruky pôvodu elektriny z OZE a VÚ KVET. Na v poradí štvrtej aukcii sa z ponúkaného objemu 665,6 GWh elektriny predalo necelých 90 %. Výnos sa použije na zníženie TPS. 

Zdroj: EPH

Spoločnosť OKTE v piatok (6. augusta 2021) zrealizovala v systéme XMtrade®/ZPE v poradí už štvrtú aukciu záruk elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny (VÚ KVET) na Slovensku. V ponuke boli „certifikáty zelenej elektriny“ zo solárnych a vodných zdrojov v rôznych kategóriách podľa životnosti ich uplatnenia v celkovom objeme 665 636 MWh. Z tohto množstva sa napokon zobchodovalo 598 539 MWh elektriny, čo je historicky doposiaľ najlepší výsledok. Finančný výnos z aukcie použije OKTE aj v tomto prípadne na zníženie tarify za prevádzkovanie systému (TPS).

Elektronickej aukcie OKTE sa zúčastnilo 8 subjektov, ktoré mohli zadávať objednávky podľa zdroja a dĺžky životnosti. Dostupné boli záruky, ktoré je možné uplatniť v intervale 0 až 3, 3 až 6 alebo 6 až 9 mesiacov. Priemerná cena dosiahla podľa výsledkov hodnotu 0,28 EUR/MWh. Minimálna cena bola na úrovni 0,11 EUR/MWh, maximálna cena 0,47 EUR/MWh.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať