Vláda zmrazila regulované tarify pri elektrine pre všetkých odberateľov

19. 4. 2023

Výška regulovaných poplatkov pri elektrine sa vráti na úroveň minulého roka aj pre ostatných koncových odberateľov. Rozhodla o tom vláda prijatím nariadenia, na základe ktorého bude štát kompenzovať prevádzkovateľom regionálnych distribučných sústav, firmám SEPS a OKTE, na mesačnej báze rozdiel medzi výškou taríf, ktoré pre tento rok určil ÚRSO a ich hodnotou platnou pre rok 2022.
Zdroj: Freepik

Maximálna výška vybraných taríf zahrnutých v cene elektriny pre rok 2023 bude pre všetkých koncových odberateľov elektriny na úrovni vlaňajška. Vyplýva to z nariadenia, ktoré na návrh Ministerstva hospodárstva SR schválil kabinet na svojom dnešnom rokovaní. Doteraz sa strop vzťahoval na domácnosti a vybraných odberateľov. Distribučné poplatky klesnú v priemere od 44 % do 63 % v závislosti od skupiny odberateľov, odhadol po rokovaní poverený premiér Eduard Heger. Štátna pomoc podľa neho dosiahne 325 miliónov eur.

Výsledkom vládneho zásahu do regulovaných poplatkov bude zníženie koncových cien elektriny. „Je to výrazná pomoc pre všetkých spotrebiteľov - pre firmy, živnostníkov, samosprávy, škôlky, nemocnice, ale aj pre kostoly," poznamenal ďalej Eduard Heger. 

Nariadenie vstúpi do účinnosti od 1. mája a potrvať by malo do konca kalendárneho roka. 

Týmto rozhodnutím sa v praxi mení nariadenie vlády SR (465/2022), ktorým sa ustanovujú maximálne ceny pre časť regulovanej dodávky elektriny a plynu pre vybraných koncových odberateľov a výšky taríf pre domácnosti a vybraných odberateľov elektriny.

O čo presne ide?

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať