Vláda rozhodne o akčnom pláne rozvoja elektromobility

27. 2. 2019

Dostane elektrická doprava na Slovensku očakávaný impulz? Vládu čaká rokovanie o návrhu akčného plánu rozvoja elektromobility, ktorý oproti pracovnej verzii prešiel minimálnymi zmenami. Jedným z opatrení sú aj dotácie na nabíjacie stanice.

Zdroj: Freepik.com

Dlho pripravovaný materiál, ktorý má prispieť k rozvoju elektromobility na Slovensku, v pondelok 25. 2. odsúhlasila Hospodárska a sociálna rada SR.  Jej členovia prijali materiál bez pripomienok. Asociácia priemyselných zväzov vyzdvihla zámer spustiť podporu nákupu elektrických áut a plug-in hybridov v čo najkratšom čase a navrhla, aby sa rozpracovali opatrenia, ktorých cieľom je eliminovať zvýhodnenia dovozu starých vozidiel s nízkymi registračnými poplatkami. 

Návrh tohto plánu by teraz mala odsúhlasiť vláda.

Kozmetické zmeny a upravený harmonogram

Akčný plán obsahuje 15 opatrení, o jedno menej ako vlani v decembri. Z návrhu vypadla nepriama finančná podpora pre elektrické autá. Keďže už dnes platí na Slovensku nulová ročná sadzba dane pre elektroautá a v prípade hybridov a plug-in hybridov je znížená o 50 %, rezort financií navrhol, aby sa tento bod vypustil.

Návrh akčného plánu vypracovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) v spolupráci so Slovenskou asociáciou pre elektromobilitu (SEVA), ktorej členom je aj spoločnosť SFÉRA. Na príprave materiálu sa podieľali taktiež regionálne distribučné spoločnosti, Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR a ďalšie dotknuté ministerstvá.

Priama podpora nákupu vozidiel na elektrinu je jedným z najočakávanejších opatrení. Pilotný projekt, ktorý využilo vyše 800 žiadateľov, skončil vlani. Dotačná schéma bola terčom kritiky pre nekoncepčnosť, napriek tomu dopomohla ku skokovému nárastu novoregistrovaných elektromobilov. S cieľom zachovať kontinuitu pripravil rezort hospodárstva nový koncept. Ten by mal zachytávať novú generáciu elektrických áut. Viaceré svetové automobilky avizovali, že plánujú tento rok uviesť na trh nové modely s dojazdom okolo 400 km.

Ako zdôvodnilo ministerstvo v návrhu akčného plánu, zahraničné skúsenosti dokazujú, že podpora zo strany štátu je vo fáze vytvárania trhu s vozidlami s alternatívnymi palivami kľúčová. Konkrétny termín spustenia podpory známy nie je: návrh počíta s rokmi 2019 - 2020. Ministerstvo na tento účel vyčlení 5 miliónov eur zo svojho rozpočtu. Podľa našich informácií by mal nový dotačný program opätovne koordinovať ZAP SR.

Ako sme uviedli v našom minuloročnom texte, ak by sa predmetnú výzvu podarilo spustiť začiatkom roka, reálne čerpanie z chystaného dotačného programu bude pre žiadateľov možné až v druhej polovici 2019. 

Infografika: štruktúra vozového parku elektrických vozidiel v SR podľa kategórií (stav k 31.12. 2018)
Zdroj: MH SR
Legenda: modrá farba označuje čisto elektrické vozidlá, červená tzv. plug-in hybridy. 

O zámere MH finančne zadotovať nabíjaciu infraštruktúru sme podrobne informovali vlani v decembri. Kým posledný dostupný návrh materiálu počítal s tým, že finančný mechanizmus na podporu rozvoja nabíjacích staníc by sa mohol spustiť už od januára 2019, nová verzia uvádza ako termín plnenia roky 2019 - 2020. 

Podľa dát SEVA bolo na Slovensku ku koncu minulého roka v prevádzke 92 verejných nabíjacích staníc s jednosmerným prúdom (DC), ktorých výstupný výkon bol vyšší ako 44 kW. Motoristom bolo k dispozícii aj 143 verejných nabíjacích bodov so striedavým prúdom (AS) a výstupným výkonom menším ako 44 kW. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať