Veľké elektrárne spaľujúce biomasu čelia trestným oznámeniam

15. 7. 2019

Ochranárske združenie VLK bojuje na všetkých frontoch. Zákaz spaľovania kvalitného dreva, ktorý koncom minulého roka mala priniesť úprava zákona o podpore OZE, sa podľa ochranárov v praxi obchádza. Padli prvé trestné oznámenia.

Zdroj: sféra, a.s.

Záver minulého roka sa na oko javil ako veľké víťazstvo pre environmentalistov. Po rokoch množiacich sa podozrení, že niektoré elektrárne a teplárne na Slovensku sa neštítia spaľovať aj kvalitné drevo len preto, aby získali podporu v podobe výkupnej ceny za zelenú elektrinu, malo týmto praktikám odzvoniť. Po silnom tlaku aktivistov a verejnosti bol preto novelizovaný zákon o podpore OZE a KVET, ktorý predložila opozícia. Podľa nového výkladu zákona sa môže dotovať len biomasa pochádzajúca z energetického porastu, prípadne odpad drevospracujúceho priemyslu. Podľa zainteresovaných však bola radosť predčasná a kvalitné drevo sa údajne spaľuje vo veľkom aj naďalej.

V súvislosti s novelou regulačnej vyhlášky, ktorá upravuje podrobnosti o podpore OZE a KVET Lesoochranárske zoskupenie VLK koordinovalo podanie hromadnej pripomienky verejnosti, v ktorej žiadali uvádzanie presného lesného celku, katastrálnych území a parciel, z ktorých biomasa pochádza a tiež informáciu o technologickom procese, pri ktorom drevársky odpad vznikol. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ešte oficiálne neukončil vyhodnocovanie pripomienok k novele tejto vyhlášky

Podaný bol aj podnet na prokuratúru, aby sa dodržiavanie nového ustanovenia preverilo v praxi. Zoskupenie VLK však zároveň podalo zatiaľ tri trestné oznámenia pre podozrenie zo spáchania subvenčného podvodu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať