V Košiciach vyrastie nová linka pre energetické zhodnocovanie odpadov

28. 5. 2021

V košickej spaľovni odpadu pribudne nová linka. Kotol K3, ktorý doplní dve staršie existujúce zariadenia, plánuje spoločnosť KOSIT využívať ako ťažiskovú prevádzku na výrobu energie z odpadu. Spustená by mohla byť najskôr v roku 2025. 

Zdroj: KOSIT a.s.

Zariadenie na energetické zhodnocovanie odpadov (ZEVO) v Košiciach prevádzkuje spoločnosť KOSIT, ktorá zabezpečuje zvoz a spracovanie odpadu zo spádovej oblasti Košíc a Prešova. V súčasnosti košická spaľovňa disponuje dvoma staršími linkami. V roku 2025 by k nim mohla pribudnúť nová, tretia linka s modernými technológiami, ktorá by sa do budúcnosti mala stať nosným zariadením v rámci prevádzky. Samotný investor potrebu vybudovania novej linky zdôvodňuje ambíciou pružne reagovať na potreby rekonštrukcií existujúcich kotlov a zabezpečiť kontinuálnu prevádzku ZEVO.

Do roku 2035 by mal podiel recyklovaného odpadu na Slovensku dosiahnuť minimálne 65 %. Vzhľadom k súbežnej požiadavke postupného obmedzovania skládkovania, ako aj z dôvodu rastu produkcie odpadov, sa týmto v budúcnosti vytvoria v Košiciach voľné kapacity pre energetické zhodnocovanie recyklovaného odpadu. Nová linka je prioritne navrhnutá ako ťažiskové zariadenie, ktoré počas rekonštrukcie dvojice súčasných zariadení dokáže plnohodnotne nahradiť ich výpadok.

Vlastníkom spoločnosti KOSIT je investičná skupina WOOD & Company. Prostredníctvom svojej dcérskej firmy ewia má víziu postaviť na Slovensku 5 centier cirkulárnej ekonomiky, ktorých súčasťou budú okrem prevádzok na dotrieďovanie odpadov aj moderné ZEVO.

Okrem spaľovne v Košiciach je na Slovensku v prevádzke spaľovňa v Bratislave, ktorú prevádzkuje spoločnosť OLO. Na rozdiel od košickej prevádzky sa odpadové teplo nevyužíva v systéme CZT spoločnosti Bratislavská teplárenská. Zmeniť by to chcel generálny riaditeľ MH teplárenského holdingu Ľuboš Lopatka, čo vysvetlil v rozhovore pre portál energoklub.sk. 

Súčasnosť a budúcnosť ZEVO v Košiciach

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať