V domovoch sa vlani vykurovalo najviac za posledných päť rokov

15. 8. 2022

V bytových objektoch na Slovensku sa vlani kvôli chladnejšiemu počasiu kúrilo intenzívnejšie. Celková dodávka tepla za rok 2021 dosiahla necelých 15 000 GWh.
Zdroj: Freepik

Na Slovensku v roku 2021 pôsobilo celkom 343 dodávateľov tepla. Teplo zo sústav centrálneho zásobovania teplom (CZT) dodávajú pre zhruba 11 600 koncových odberateľov pre vyše 27 tisíc odberných miest. Vyplýva to údajov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Celková dodávka tepla v minulom roku na Slovensku predstavovala 14 928  GWh, čo je medziročne o takmer 7% viac. Na vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody (TÚV) v bytových objektoch sa z konečného objemu spotrebovalo 34,5% a dodávky tepla do nebytových objektov tvorili 28,2%. Tento objem je priamo závislý od klimatických podmienok a úsporných opatrení na strane konečných spotrebiteľov. Keďže vlaňajšok bol teplotne chladnejší ako rok predtým, podiel dodávky tepla na vykurovanie a prípravu TÚV v bytových objektoch vzrástol o 11,1%. Rovnako  sa zvýšila aj dodávka tepla pre nebytové objekty a dodávka tepla na technologické účely, ktorá v minulom roku predstavovala 37,3%.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať