V Česku sa rozbieha EDC. Ako prvé ponúkne zdieľanie elektriny

7. 8. 2024

Komunitnej energetike v ČR sa blýska na lepšie časy. Záujemcovia o zdieľanie elektriny sa už môžu registrovať v systéme EDC, ktorý bude zatiaľ fungovať v obmedzenom režime. Od roku 2026 sa jeho funkcionality rozšíria o akumuláciu, flexibilitu alebo agregáciu. Medzitým prebieha megatender na dodávku IT systému.

Zdroj: Freepik

V susednej ČR spustili Elektroenergetické dátové centrum (EDC). Projekt bol uvedený do prevádzky od 1. augusta 2024. Zatiaľ funguje ako dočasné riešenie, ktoré o niekoľko týždňov umožní zdieľať elektrinu medzi aktívnymi zákazníkmi, výrobcami elektriny alebo v rámci energetických spoločenstiev. Zmena správania zákazníkov spojená so zdieľaním elektriny je najmä spôsob, ako si znížiť vlastné výdavky za energie, ale súčasne podporiť rozvoj OZE.

Rozvoju komunitnej energetiky v Česku otvorilo cestu schválenie energetického zákona známeho tiež ako LEX OZE II. Zdieľanie elektriny v bytových a viacgeneračných rodinných domoch v Česku je však možné už od začiatku roka 2023, kedy sa primárna legislatíva ešte len pripravovala. Umožnila to vyhláška tamojšieho regulátora. 

Prvé zdieľanie prostredníctvom EDC už v septembri?

Záujemcovia sa o zdieľanie elektriny v EDC sa už môžu registrovať na portáli. Registračný proces prebieha v troch krokoch. „O uzavretí zmluvy budeme informovať žiadateľov prostredníctvom správy zaslanej najneskôr do dvadsiatich dní od prijatia žiadosti,“ uviedol Petr Kusý, generálny riaditeľ EDC. V rámci pripomienkovania prevádzkového poriadku EDC došlo k skráteniu lehoty z pôvodne navrhovaných 30 dní na maximálne 20 dní.

Do zdieľania elektriny v Česku sa môžu zapojiť záujemcovia z radov domácností, samospráv a firiem, a to buď v jednoduchšom režime aktívneho zákazníka alebo v rámci energetického spoločenstva. Počet účastníkov spoločenstva je zatiaľ obmedzený na maximálne 1000 odberných miest v troch spolu susediacich obciach s rozšírenou pôsobnosťou.

Prvé zdieľanie elektriny medzi odberateľmi v rámci EDC by sa mohlo uskutočniť už počas septembra. Podmienkou však je mať na odbernom mieste inštalovaný elektromer s priebehovým meraním. V Česku je smart metrom vybaveným len minimum odberateľov.

Pred samotnou registráciou v EDC sa aktívny odberateľ dohodne s ostatnými účastníkmi a naplánuje, s kým sa bude elektrina zdieľať. Skupinu môžu tvoriť najviac 11 odberných a odovzdávacích miest. Správca ďalej určí pre skupinu alokačný kľúč a stanoví, či bude zdieľanie bezodplatné alebo za úplatu. Energetické spoločenstvá sa musia najprv registrovať, podobne ako v SR, na Energetickom regulačnom úrade (ERÚ). Podmienky spĺňajú iba právnické osoby, nie fyzické podnikajúce osoby ani správcovské spoločnosti.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať