ÚRSO robí poriadky v prevádzkovej podpore zelených elektrární

10. 3. 2021

Regulačný úrad si posvieti na oprávnenosť nákladov pri vyplácaní podpory pre výrobcov elektriny z OZE a KVET. Ak sa dokáže, že dotované elektrárne nedodržiavajú prevádzkové parametre alebo zákonné podmienky, špecificky pri vykazovaní objemu produkcie, adekvátne zníženie objemu podpory doplatkom by sa mohlo pozitívne prejaviť v koncových cenách elektriny pre odberateľov.
Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) plánuje komplexne preskúmať oprávnenosť nákladov u výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a kogenerácie (KVET), ktorým je vyplácaná podpora doplatkom prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Fyzické kontroly elektrární, do ktorých majú byť zapojení znalci a experti, sa majú zamerať ma preverenie technických parametrov a legislatívno-prevádzkových požiadaviek.

ÚRSO avizuje, že sa chce cielene zamerať na kontrolu tých výrobcov elektriny, ktorí poberajú podporu doplatkom za roky 2018 a 2019. Pri tejto skupine subjektov sa objavili anomálie oproti štandardným hodnotám a parametrom produkcie elektriny. Úrad kompletizuje všetky relevantné informácie a podklady. V hľadáčiku sú najmä vlastníci fotovoltických elektrární.

Predbežné výsledky analýzy ÚRSO poukazujú na skupinu vyše 250 výrobcov energie zo slnka, ktoré mali vykázať nadmerný objem produkcie pri zohľadnení prevádzkových parametrov, ktoré sú reálne dosiahnuteľné v geografických podmienkach Slovenska.

Ak sa podozrenia potvrdia, kontrola sa môže pozitívne prejaviť v koncových cenách elektriny pre odberateľov na Slovensku. „V prípade potvrdenia nezrovnalostí u týchto subjektov, by objem podpory doplatkom mohol poklesnúť o cca 3,5 - 7,3 miliónov eur ročne, čo by bol významný signál aj smerom ku všetkým odberateľom elektriny, ktorí sa na takúto podporu vo svojich účtoch za elektrinu skladajú,“ uviedol v tlačovej správe predseda ÚRSO Andrej Juris.

Zdroj: ÚRSO

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať