ÚRSO podľa liberálov zlyháva pri výpočte TPS

26. 11. 2019

Regulačný úrad mal nesprávne vypočítať, akú výšku doplatku dostanú výrobcovia zelenej elektriny za vlaňajšok, čo sa môže odraziť vo vyšších cenách elektriny na budúci rok. Úrad akékoľvek odborné pochybenie na svojej strane vylučuje.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) podľa opozičnej strany SaS pochybil pri výpočte tarify za prevádzkovanie systému (TPS) na rok 2020. Poslanec Karol Galek najnovšie tvrdí, že nezrovnalosť sa týka celkovo 44 spoločností, ktoré sú pripojené na území Západoslovenskej distribučnej. Za minulý rok by im mal byť vyplatený doplatok za viac elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov a vysoko účinnej kogenerácie ako v skutočnosti vyrobili.

Súčet neoprávnených navýšení, ktoré vyplynuli z porovnania údajov na webe ÚRSO a reálnych dát od výrobcov, je viac než 476-tisíc eur. Výška doplatku pritom vstupuje do výpočtu TPS na rok 2020. „My všetci spotrebitelia zaplatíme o takmer pol milióna eur viac ako by sme mali,“ povedal Galek pre informačný portál energoklub.sk. „Mohlo sa jednať o ľudskú chybu, ale ÚRSO je tu na to, aby takéto chyby odstraňoval,“ poznamenal. 

ÚRSO obvinenia odmieta a vylučuje akékoľvek nezrovnalosti. Úrad to zdôvodňuje rozdielom medzi informatívnym zverejnením údajov od výrobcov a distribučných spoločností na webe a následným zúčtovaním týchto údajov a ich využitím v cenových konaniach. „S takýmito korektnými údajmi pre účely stanovenia výšky TPS na rok 2020 pracuje úrad v cenovom konaní, to sa pritom začína až v týchto dňoch! Ide teda o nepochopenie nie jednoduchej odbornej problematiky,“ reagoval pre portál energoklub.sk hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Aktivitu poslanca vníma ÚRSO ako politikárčenie a predvolebnú kampaň.

Mohlo by vás zaujímať