Ukončili niekoľkoročný proces. VSD pripojila do sústavy komerčný zdroj

26. 9. 2024

Zatiaľ čo pripájanie malých a lokálnych zdrojov prebieha na Slovensku ako na bežiacom páse a v štandardizovaných procesoch, pri komerčných zdrojoch je situácia dlhodobo komplikovaná. Východoslovenská distribučná však v týchto dňoch pripojila do sústavy fotovoltickú elektráreň s inštalovaným výkonom 4,5 MW, za ktorou stojí slovenská dcéra rakúskej firmy Enery.  Ide o prvý obnoviteľný zdroj, ktorý bude dodávať zelenú elektrinu na základe virtuálneho PPA kontraktu.

Zdroj: Freepik

Prevádzkovatelia distribučných sústav evidujú zvýšený záujem o pripájanie OZE. V rokoch 2022 a 2023 počet inštalácií fotovoltických zdrojov vzrástol desaťnásobne, ukazujú štatistiky spoločností Východoslovenská distribučná (VSD) a Západoslovenská distribučná (ZSD). Po pridaní údajov Stredoslovenskej distribučnej (SSD) bolo vlani pripojených do sústavy vyše 21-tisíc malých a lokálnych zdrojov s celkovým inštalovaným výkonom 250 MW.

Malé a lokálne zdroje predstavujú podľa Radoslava Halušku, predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa spoločností ZSD a VSD úspešný príbeh. „Decentralizovaná výroba elektriny je z pohľadu prevádzkovateľa distribučnej sústavy požehnaním. Je to náš budúci biznis model. Znamená to, že máme priestor rásť. Pre nás to nie je hrozba a kto tvrdí opak, nerozumie tomu,“ povedal na nedávnej konferencii, kotrú organizovala strana SaS.

Investičným potrebám ZSD a VSD v kontexte rozvoja OZE sme sa venovali v tomto texte.

Na strane druhej, pripájanie komerčných zdrojov do sústavy viazne. Napriek ukončenému stop-stavu v roku 2021, kedy bolo spustené  prepojenie s Maďarskom a uvoľnené kapacity, k pripájaniu do sústav reálne neprichádza. Investori zmieňujú náročné administratívne a povoľovacie procesy, ktoré trvajú aj niekoľko rokov, v závislosti od inštalovaného výkonu. 

Čítajte ďalej:

  • ako dlho trvá proces pripojenia komerčného zdroja vo VSD 
  • koľko investorov podpísalo zmluvu o pripojení na území VSD
  • prvý virtuálny PPA kontrakt sa rozbehne začiatkom roka 2025

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať