Účasť výrobcov zo SR v poľských kapacitných aukciách je ohrozená

28. 8. 2020

Poľský kapacitný mechanizmus mal otvoriť dvere nových príležitostí aj pre slovenských výrobcov elektriny. Plán má trhlinu. Nemeckému a poľskému prevádzkovateľovi prenosovej sústavy sa nepodarilo dosiahnuť spoločnú dohodu.

Zdroj: Freepik

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) mala v pláne umožniť aj výrobcom elektriny zo Slovenska účasť v kapacitných aukciách v Poľsku. Podľa pravidiel poľského kapacitného mechanizmu sa môžu slovenské subjekty aktívne zúčastniť tamojších aukcií na zabezpečenie výkonu s dodávkou od roku 2025. Hoci aukcie s účasťou zástupcov SR mali prebehnúť koncom tohto roka, zrejme sa tak nestane, pretože poľský prevádzkovateľ prenosovej sústavy, spoločnosť PSE a jeho nemecký partner, spoločnosť 50Hertz, nedospeli k dohode. O chýbajúcej bilaterálnej zmluve medzi partnermi informovala spoločnosť SEPS.

„Z tohto dôvodu tak kvôli navrhovanej schéme spolupráce, ktorá podmieňuje účinnosť zmluvy medzi SEPS a PSE podpísaním obdobných zmlúv medzi PSE a ČEPS, resp. PSE a 50Hertz nie je účasť slovenských účastníkov v aukcii pre rok 2025 možná,“ zdôvodnila SEPS, ktorá si úlohy na svojej strane splnila. „A to aj napriek tomu, že spoločnosť SEPS vyrokovala a podpísala zmluvu s PSE a vykonala tak všetky potrebné kroky, ktoré mali umožniť slovenským subjektom participovať v rámci aukcie poľského kapacitného mechanizmu.“

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať