Tranzit plynu prestáva byť ťažiskom, EPH ťahá segment skladovania

11. 9. 2023

Prevádzkovateľ prepravnej siete, firma Eustream, patrí dlhodobo k najziskovejším podnikom a najväčším prispievateľom do štátneho rozpočtu. Kvôli geopolitickej situácii a postupnému poklesu priamych tokov ruského plynu do EÚ sa pozícia Eustream oslabuje. Čo ukázali výsledky skupiny EP Infrastructure za prvý polrok?
Zdroj: EPH

Spoločnosť Eustream je súčasťou EP Infrastructure (EPIF), ktorá sa zaraďuje do portfólia Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Okrem slovenského prepravcu plynu má EPIF podiely napr. aj vo firmách Nafta a Pozagas, ktoré sa zaoberajú skladovaním plynu, a Stredoslovenskej distribučnej, ktorá je distribútorom elektriny. EPIF vlastní aj distribučnú sieť a teplárne (Elektrárny Opatovice a Plzeňská teplárenská) v susednom Česku.   

Zo zverejnených hospodárskych výsledkov za prvých šesť mesiacov tohto roku vyplýva, že skupine EPIF medziročne poklesol prevádzkový zisk EBITDA o 8 % na úroveň 592 miliónov eur. Hlavným dôvodom bol segment tranzitu plynu. Namiesto čistého zisku 132 miliónov eur dosiahla firma Eustream v sledovanom období stratu na úrovni 22 miliónov eur.

V prvom polroku bol trh menej volatilný oproti dynamike vlaňajška. „Ceny energetických komodít zaznamenali pokles a dostali sa na udržateľnejšiu úroveň, a to predovšetkým kvôli relatívne miernemu zimnému počasiu a dostatočným dodávkam plynu v celej EÚ. Ceny však stále zostávajú výrazne vyššie v porovnaní s historickými úrovňami pred vojenskou inváziou Ruskej federácie na Ukrajinu,“ uviedol finančný riaditeľ EPIF Václav Paleček. „Predovšetkým segment skladovania plynu potvrdil svoj zvýšený význam v rámci skupiny a naďalej významne prispieval k zmierneniu dopadu zníženej výkonnosti segmentu prepravy plynu.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať