Tranzit plynu cez územie Slovenska v roku 2021 klesol o takmer 30%

2. 2. 2022

Spoločnosť Eustream v minulom roku prepravila 41,6 miliárd kubíkov plynu. K pokles domáceho tranzitu prispelo podľa experta Karela Hirmana viacero faktorov. 

Zdroj: EPH

Prevádzkovateľ systém plynovodov na Slovensku, spoločnosť Eustream, pocítila v roku 2021 výrazný pokles objemov prepraveného zemného plynu. Minuloročný tranzit dosiahol 41,6 miliárd metrov kubických (m3) plynu, čo predstavuje medziročne o približne 27% menej.

Z celkového objemu smerovalo najviac (36,33 mld. m3v smere do rakúskeho Baumgartenu.

Eustream prepravuje plyn podľa požiadaviek obchodníkov. Najväčší podiel kapacity sa využíva pre dlhodobé kontrakty. Tým najväčším disponuje ruský Gazprom. K ďalším zákazníkom patria európske plynárenské firmy, ale aj ďalší účastníci z radov obchodníkov, ktorým slovenský prepravca poskytuje kapacity na krátkodobej báze na princípe entry – exit.

Analytik Hirman: Pokles tranzitu Eustreamu bol očakávaný

Podľa nezávislého energetického analytika Karela Hirmana sa minuloročný pokles tranzitu v plynovodnej sieti Eustream dal očakávať. „Hlavným dôvodom bolo to, že podľa rusko-ukrajinského dlhodobého kontraktu na tranzit ruského plynu cez Ukrajinu, klesla ruským Gazpromom objednaná denná prepravná kapacita medziročne o zhruba 50 miliónov m3 na niečo vyše 100 miliónov m3,“ povedal Hirman pre informačný portál energoklub.sk. „Podstatná časť tohto množstva síce naďalej smerovala na Užhorod/Veľké Kapušany, ale aj tak sa pokles prejavil následne aj na slovenskom úseku smerom na rakúsky Baumgarten.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať