Ťažba plynu na Slovensku pokračuje v klesajúcom trende. Obrat môžu priniesť nové ložiská blízko Trnavy

21. 8. 2024

V minulom roku sa na Slovensku vyťažilo o 10 % menej zemného plynu. Z pohľadu celkovej spotreby sú ťažené objemy tohto fosílneho paliva na našom území zanedbateľné. V budúcnosti sa to môže zmeniť vďaka potenciálu na ťažbu uhľovodíkov v okolí Trnavy, ktorý by chcela využiť spoločnosť NAFTA.  

Zdroj: Freepik

V roku 2023 prekročila ťažba zemného plynu na území Slovenska úroveň 50 miliónov metrov kubických (m3). To predstavuje len necelých 1,6 % z minuloročnej spotreby plynu v krajine. Takmer všetok objem vyťažila spoločnosť NAFTA, ktorá primárne pôsobí v oblasti skladovania. Marginálny objem plynu ťaží spoločnosť ENGAS z ložiska v Ivanke pri Nitre. Vyťažený plyn má vysoký obsah CO2, preto nie je vhodný na bežné použitie a firma ho dlhodobo dodáva do kotolne, ktorá zabezpečuje vykurovanie v mestskej časti Chrenová v Nitre. Pri spaľovaní sa musí zmiešavať so štandardným plynom z distribúcie. Sumárna štatistika ťažby za vlaňajšok je pokračovaním klesajúceho trendu posledných rokov.

Zmenu trendu v domácej ťažbe by mohli priniesť novoobjavené ložiská za predpokladu, že budú ekonomicky rentabilné. Aj v odvetví prieskumu sa angažuje spoločnosť NAFTA, ktorá vidí najväčší  potenciál ťažby uhľovodíkov v okolí Trnavy. Zvýšenia ťažby v tejto oblasti by v krátkodobom horizonte mohlo pokrývať približne 10 % ročnej spotreby plynu na Slovensku.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať