Systémové nastavenie? ÚRSO ukázal návrh pásmovej TPS. V hre sú 3 modely

26. 10. 2021

Regulátor chce zreformovať nastavenie výpočtu TPS pre podnikateľov s cieľom primeraného rozloženia nákladov. Pásmová TPS má od roku 2022 pomôcť odbremeniť firmy s vyšším odberom elektriny. Na TPS ušetria desiatky percent. 

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) predložil na pripomienkovanie koncept stanovenia pásmovej tarify za prevádzkovanie systému (TPS) pre podnikateľov na rok 2022. „Úrad pripravil systémové opatrenie na zníženie poplatkov za elektrinu, ktoré predkladá odbornej verejnosti na verejnú konzultáciu,“ poznamenal predseda ÚRSO Andrej Juris. Účastníci trhu môžu posielať svoje podnety na regulačný úrad do 7. novembra 2021.

V súčasnosti je TPS na úrovni 23,7405 eur/MWh. Prostredníctvom TPS, ktorá tvorí približne 18 % koncovej ceny elektriny pre odberateľov, sa na Slovensku dotuje výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE), vysoko účinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET), výroba elektriny z domáceho uhlia v elektrárni Nováky a niektoré činnosti spoločnosti OKTE.

Verejne deklarovanou snahou Ministerstva hospodárstva (MH) SR a ÚRSO bolo pokúsiť sa o zníženie výšky TPS, aby čo najmenej zaťažovala účty domácností a podnikateľov. Jedným z čiastkových riešení bola aj schéma povinnej prolongácie podpory pre výrobcov elektriny z OZE a VÚ KVET. Situácia na burzách s elektrinou si vyžiadala ďalšie opatrenia. ÚRSO v snahe kompenzovať podnikateľom vysoké ceny elektriny na spote prišlo s návrhom pásmovej TPS.

Zlepšenie konkurencieschopnosti priemyslu 

V súčasnosti platia všetci odberatelia rovnakú TPS v danom pásme spotreby. Pásmová TPS má podľa kompetentných priniesť spravodlivejšiu distribúciu prebytkov v systéme podpory výroby elektriny z OZE a VÚ KVET medzi odberateľov z radov podnikateľov, a to na základe spotreby. Profitovať z toho budú veľkí hráči. Výška sadzby TPS sa má upraviť v jednotlivých pásmach ročnej spotreby elektriny podľa princípu množstevných zliav. Zámerom regulátora je rovnako integrovať koncept pásmovej TPS so súčasným systémom individuálnej TPS.

Tri alternatívy nastavenia pásmovej TPS pre firmy

Každý z variantov predstavených ÚRSO predpokladá rozdielnu štruktúru a výšku sadzieb. Podľa regulátora je všetko otvorené: o presnej štruktúre a výška jednotlivých sadzieb môžu rozhodnúť aj výsledky verejnej konzultácie. Ďalším faktorom, ktorý môže zavážiť, sú očakávané náklady a príjmy systému TPS, ktoré vyplynú z cenových konaní v závere roka.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať