Stopka pre financovanie zemného plynu? Stratégia EIB počíta aj s výnimkami

15. 1. 2020

Európska investičná banka po roku 2021 zastaví financovanie projektov v oblasti fosílnych palív. Táto zmena sa nevyhnutne dotkne aj plynárenstva, čo zástupcovia odvetvia považujú za predčasné, predovšetkým v oblasti budovania infraštruktúry. Plynárenstvo však nemá úplne zatvorené dvere.

Zdroj: Európska komisia

Získať výhodnú pôžičku od Európskej investičnej banky (EIB) pre projekty zamerané na fosílne palivá sa po roku 2021 stane podstatne náročnejšie. Nové pravidlá pre poskytovanie úverov boli prijaté koncom vlaňajška. Za hlasovalo 19 členských štátov EÚ vrátane Slovenska, proti boli Poľsko, Rumunsko a Maďarsko a šesť krajín sa hlasovania zdržalo. EIB sa po novom chce zamerať na projekty, ktoré sú zamerané na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a inovácie v oblasti energetickej efektívnosti. S podporou môžu rátať aj technológie na zachytávanie a ukladanie CO2 a zariadenia využívajúce KVET.

Hoci nová stratégia EIB, ktorá korešponduje s cieľmi nového smerovania Európskej komisie pod vedením predsedníčky Ursuly von der Leyen v duchu tzv. Zeleného dohovoru, nebola úplným prekvapením, vyvolala vlnu protichodných reakcií. Rozhodnutie neprijali s nadšením zástupcovia plynárenstva. „My si myslíme, že toto rozhodnutie je predčasné. Prechodná perióda mala byť dlhšia. Sme radi, že sa podarilo aspoň to, že je to po roku 2021. Pôvodne sa uvažovalo, že to malo byť o rok skôr,“ uviedol pre informačný portál energoklub.sk Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ).

„Na druhej strane, berieme pozitívne, že financovanie nie je úplne vylúčené,“ skonštatoval. Pokiaľ ide o výrobu elektriny, EIB ustanovila, že nepodporí žiadnu technológiu, ktorá vyprodukuje viac než 250 gramov CO2 na kilowatthodinu. „Toto väčšina súčasných paroplynových elektrární nespĺňa. Naopak, môžu to spĺňať iné plynárenské zdroje, ktoré súvisia s obnoviteľnými a dekarbonizovanými plynmi. Tam vidíme budúcnosť, ktorou sa bude musieť plynárenstvo uberať a získavať na projekty financovanie.“

Kto má stále šancu?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať