Štáty EÚ sa dohodli naďalej znižovať spotrebu plynu

8. 3. 2024

Krajiny EÚ budú dobrovoľne pokračovať v opatreniach, ktoré prispievajú k poklesu spotreby zemného plynu. V januári tohto roka jeho spotreba naprieč Európou stúpla. Počas teplého februára sa však dopyt po plyne znížil.

Zdroj: EPH

Zástupcovia členských krajín sa tento týždeň dohodli na odporúčaní, podľa ktorého majú pokračovať v koordinovaných dobrovoľných opatreniach na zníženie dopytu po zemnom plyne v EÚ. Hoci sa bezpečnosť dodávok v EÚ zlepšila, na zabezpečenie dostatočných zásob plynu na ďalšiu zimu je stále potrebné neustále znižovať dopyt.

Ako jednu z reakcií na riziká v oblasti bezpečnosti dodávok energie z Ruska Európska únia v júni 2022 zaviedla nariadenie o skladovaní plynu a v auguste 2022 nariadenie o znižovaní dopytu po plyne. V nariadení o skladovaní plynu sa od členských štátov vyžadovalo, aby do 1. novembra 2023 naplnili podzemné zásobníky plynu na 90 % kapacitu, aby boli pripravené na zimnú sezónu. EÚ tento cieľ dosiahla už v auguste, do novembra sa zásobníky naplnili až na 99 %. 

Podľa nariadenia o znižovaní dopytu po plyne mali členské štáty koordinovaným spôsobom znížiť jeho spotrebu o 15 %. Pôvodne malo platiť len na jednu vykurovaciu sezónu, avšak v marci 2023 bola platnosť tohto nariadenia predĺžená do konca marca 2024.

Od augusta 2022 do decembra 2023 sa v EÚ podarilo spoločne znížiť dopyt po plyne o 18 %. Ušetrilo sa tak približne 101 miliárd metrov kubických suroviny.  

Zdroj: Európska komisia

Vlani tvorili dodávky plynu z Ruska 15 % celkového dovozu do EÚ. V roku 2022 to bolo 24 % dovozu a pred vojnou na Ukrajine až 45 %.

Dobrovoľné obmedzovanie

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať