Štatút prioritných projektov EÚ v energetike smeruje aj na Slovensko

29. 11. 2023

Európska komisia ukázala, ako sa chystá modernizovať elektrárenské siete v EÚ a prispieť k lepšej integrácii OZE. Na naplnenie tohto plánu bude v ďalších 7 rokoch potrebné preinvestovať 584 mld. eur. Predstavený bol aj finálny zoznam úspešných kandidátov, ktorí získali štatút projektu spoločného záujmu. Uspelo aj niekoľko projektov zo Slovenska. Premiérovo medzi nimi figurujú aj vodíkové zámery.

Zdroj: Freepik

Európska komisia (EK) očakáva, že spotreba elektriny v EÚ sa do roku 2030 zvýši v porovnaní so súčasnosťou približne o 60 %. Tomuto sa budú musieť prispôsobiť aj distribučné siete z ktorých vyše 40 % je starších ako 40 rokov. Cezhraničná prenosová kapacita sa má do roku 2030 zdvojnásobiť, čo si vyžiada investície 584 miliárd eur. K naplneniu ambícií má prispieť aj akčný plán na vyplnenie chýbajúcich miest pri prechode na čistú energiu.

„Elektrické siete musia byť hybnou silou, nie prekážkou prechodu EÚ na čistú energiu. Týmto spôsobom môžeme integrovať obrovské množstvo obnoviteľných zdrojov energie, elektrických vozidiel, tepelných čerpadiel a elektrolyzérov, ktoré sú potrebné na dekarbonizáciu nášho hospodárstva. Dnešný akčný plán na to vytvára pôdu a spolieham sa na všetkých aktérov v tomto odvetví, ktorí svojou podporou pomôžu premeniť tento plán na konkrétne opatrenia,“ zdôraznila komisárka pre energetiku Kadri Simsonová. 

Podľa názoru eurokomisára Maroša Šefčoviča predstavujú elektrické siete pilier európskeho energetického systému. „Naším akčným plánom sa zabezpečí lepšia podpora plánovania, rozvoja a prevádzky infraštruktúry, čo zohráva hlavnú úlohu pri prepájaní rastúcich európskych zdrojov obnoviteľnej energie s koncovými používateľmi, ktorí tieto zdroje potrebujú – od domácností po výrobcov vodíka,“ poznamenal výkonný podpredseda pre Európsku zelenú dohodu, medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad.

EK predstavila zoznam projektov spoločného záujmu 

Vďaka špeciálnemu štatútu projekt spoločného záujmu (PCI) sa realizátorom otvoria lukratívne možnosti spolufinancovania a výhodnejšieho postavenia v povoľovacích alebo administratívnych procesoch. Okrem sektoru elektroenergetiky a plynárenstva boli v aktualizovanom zozname kandidátov premiérovo posudzované aj vodíkové projekty.

V ostatných mesiacoch prebiehalo vyhodnocovanie podľa revidovaného nariadenia o transeurópskych energetických sieťach (TEN-E). Finálny zoznam úspešných uchádzačov bol pred niekoľkými dňami prijatý ako delegovaný akt.  Pečiatku PCI získalo 166 projektov. Až 85 z nich tvoria projekty v oblasti elektriny, off-shore projekty na mori a projekty smart elektrizačných sústav. Väčšina z nich by mala byť uvedená do prevádzky v rokoch 2027 až 2030. Po prvý raz sa kvalifikovali aj projekty oblasti vodíka a elektrolyzérov – úspešných bolo až 65 zámerov. Zoznam obsahuje aj 14 cezhraničných projektov siete CO2, ktoré sú zamerané na vytvorenie trhu pre zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého (CO2).

Zoznam PCI bude v nasledujúcich dvoch mesiacoch posudzovať Európsky parlament a Rada.

Pozreli sme sa bližšie na niekoľko PCI projektov, v ktorých uspeli aj spoločnosti zo Slovenska.

Slovenské elektrárne, Eustream, spoločnosti ZSD, VSD a SEPS. Kto všetko uspel?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať