Štát si na dva roky prenajme vozidlá na vodík. Podmienky tendra sú známe

7. 6. 2021

Agentúra SIEA vyhlásila pilotný tender na dvojročný prenájom vodíkových vozidiel. Autobus a osobné autá majú slúžiť na odborno-prezentačné účely. Nasledovať bude verejné obstarávanie prvej vodíkovej čerpacej stanice v SR.
Zdroj: SFÉRA, a.s.

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vyhlásila verejné obstarávanie pre zabezpečenie autobusu a osobných motorových vozidiel na vodíkový pohon. V rámci prípravy súťažných podkladov prebehli minulý rok v októbri trhové konzultácie. Zúčastnili sa ich subjekty, ktoré sa venujú vodíkovým technológiám, takže na základe získaných informácií sme mohli čo najpresnejšie stanoviť finálny opis predmetu zákazky a určiť požiadavky a kritériá na vyhodnotenie ponúk. Naším záujmom je získať čo najlepšiu kvalitu za verejné finančné prostriedky,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Štát nezíska vozidlá na vodík do svojho vlastníctva, ale požičia si ich na necelé dva roky. Termín prenájmu sa odhaduje od 1. októbra 2021 do 30. júna 2023. Prenájom finančne podporí aj EÚ. Vozidlá majú podľa Blaškovitša slúžiť na prezentáciu vodíkových technológií, ktoré sa využívajú v automobilovom priemysle a doprave, pre verejnosť na rôznych podujatiach, ako aj na účely zberu a vyhodnocovania štatistických údajov o ich prevádzke.  

Prvá čerpacia stanica na vodík už onedlho

Slovensko zatiaľ stále nemá čerpaciu stanicu na vodík. SIEA preto pripravuje aj samostatnú verejnú súťaž, ktorú plánuje vyhlásiť už čoskoro. Peter Blaškovitš v závere minulého roka hovoril o sieti 4 až 5 čerpacích staníc. Hoci minister hospodárstva Richard Sulík v súvislosti s infraštruktúrou hovoril o hľadaní synergií so spoločnosťou SPP CNG, dcérou štátneho SPP, podľa šéfa SIEA nebudú podmienky tendra favorizovať žiadny konkrétny subjekt. „Určite nebude podmienkou, aby vodíkové čerpacie stanice boli súčasťou CNG siete SPP, pretože by to bolo diskriminačné voči ostatným subjektom,“ povedal vlani pre portál energoklub.sk.

Podmienky tendrov na vodíkové autá a autobus

SIEA vyhlásila dve samostatné verejné obstarávania v súhrnnej hodnote vyše 831 tisíc eur.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať