Štát sa dohodol s elektrárňami na cene elektriny pre domácnosti

19. 9. 2023

Domácnosti budú mať aj v budúcom roku elektrinu za zvýhodnenú cenu. Ministerstvo hospodárstva sa dohodlo so Slovenskými elektrárňami na podmienkach jej predaja štátnemu SPP. Aké sú podmienky zmluvy?

Zdroj: Freepik

Rezort hospodárstva po zdĺhavých rokovaniach dotiahol do konca memorandum so Slovenskými elektrárňami (SE). Najväčší výrobca elektriny na Slovensku, v ktorom má štát 34 % akcionársky podiel, dodáva odberateľom elektriny v kategórií domácnosti elektrinu za zvýhodnenú cenu 61 eur za megawatthodinu (MWh). K cene komodity je však potrebné pripočítať regulované poplatky a tarify, ktoré sú v rukách regulačného úradu, ako aj DPH.

Návrh zmluvy niekoľko mesiacov posudzovala Európska komisia z hľadiska štátnej pomoci. V polovici júna napokon na základe rokovaní z Bruselu dorazil list, v ktorom zástupcovia EK uviedli, že opatrenia vyplývajúce zo zmluvy vzhľadom na ich povahu nebudú prioritne predmetom konania o jeho súlade s právom EÚ. Toto vyjadrenie ministerstvo vyhodnotilo ako dostatočné pre finalizáciu zmluvy s elektrárňami.

Hrozil nárast ceny až o 80 %

Vláda minulú stredu schválila všeobecný hospodársky záujem (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre slovenské domácnosti v roku 2024 a poverila ministra hospodárstva podpisom zmluvy so SE.

Vlani predstavoval podiel silovej elektriny na celkovej cene pre domácnosti 47,18 %. Ministerstvo hospodárstva upozornilo, že bez zásahu štátu prostredníctvom VHZ by mohlo dôjsť podľa údajov regulátora k navýšeniu ceny za silovú elektrinu o 245 %, cien za distribúciu a prenos (bez strát) o cca 5 %, cien za straty a tarify za systémové služby (TSS) v rovnakom smere, ako vychádza navýšenie ceny silovej elektriny a tarify TPS a náklady dodávky a PZ zostanú bez zmeny, tak by došlo k medziročnému rastu celkovej priemernej ceny za elektrinu platenú domácnosťami o približne 81 %.

„MH SR sa preto domnieva, že je plne legitímne a vo všeobecnom hospodárskom záujme Slovenskej republiky pokračovať aj v roku 2024 v osobitnej hospodárskej regulácii jadrových elektrární, ktorá bola zavedená v roku 2023 a ktorá umožní obmedziť vystavenie spotrebiteľov cenám fosílnych palív a emisných povoleniek v dodávkach elektriny, a to z dôvodu, že slovenská elektroenergetika je z prevažnej časti dekarbonizovaná,“ uvádza sa v materiáli schválenom vládou.

Zmluva za pol miliardy

Záväzná implementačná zmluva bola podpísaná deň potom, minulý štvrtok. Signatármi sú ministerstvá hospodárstva a financií, Slovenské elektrárne (SE), Slovak Power Holding, ktorého akcionármi sú Enel a EPH, a napokon štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP), ktorá pôsobí ako tzv. agent. Nadväzuje na memorandum o porozumení z februára 2022, ktoré predpokladalo právne záväznú zmluvu medzi štátom, elektrárňami a firmou SPP.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať