Štát ešte nerozhodol, z čoho zaplatí zníženie TPS-ky pre podniky

30. 1. 2018

Zdroj: Freepik

Ťažký priemysel chce urýchlene znížiť svoj príspevok na podporu obnoviteľných zdrojov, ktorý navyšuje cenu za elektrinu. Ministerstvá hospodárstva a financií stále rokujú o zdroji financovania, jeho forme a dopadoch.

Predstavitelia energetických spoločností a zamestnávateľov (RÚZ, Klub 500 a AZZZ) sa v polovici novembra minulého roka v spoločnom liste obrátili na predsedu vlády Roberta Fica „s naliehavou prosbou“ o riešenie problému pretrvávajúcich vysokých cien elektriny pre priemysel. Premiér im po viac než dvoch mesiacoch odpovedal. Čo sa píše v oboch dokumentoch, ktoré máme k dispozícii?

List premiérovi

Trojica asociácií šéfa vlády upozornila, že ťažký priemysel na Slovensku platí za elektrinu viac než jeho konkurencia v rámci V4, v Nemecku, Rakúsku, Rumunsku či Bulharsku. Vzhľadom na pokles cien komodity do roku 2016 skonštatovali, že „extrémne vysoké náklady“ u nás sú dôsledkom neustáleho rastu regulovanej zložky koncovej ceny elektriny, najmä tarify za prevádzkovanie systému (TPS). Tá v období 2009 – 2017 zdražela viac než 9-násobne. V súčasnosti je na úrovni 26,2011 €/MWh.

V úvahách o tom, ako ďalej, sa prikláňajú k návrhu ministerstva hospodárstva postupovať obdobne ako v Nemecku. Tento model má udržať konkurencieschopnosť energeticky náročného priemyslu SR, a to v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci v oblasti energetiky. Výška TPS pre obyvateľstvo a energeticky menej náročné podniky zostane podľa tohto modelu naďalej zachovaná.

„Považujeme ho za správnu voľbu a svorne mu vyjadrujeme svoju podporu,“ napísali zamestnávateľské združenia.

Odpoveď asociáciám

V liste datovanom 23. januára 2018 predseda vlády zhrnul pozadie prípravy zmien úhrady nákladov na podporu systému OZE prostredníctvom TPS. Uviedol, že rezort hospodárstva pripravil koncept riešenia danej problematiku už v júni 2017 a následne o ňom rokoval s ministerstvom financií. V súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci v oblasti energetiky ministerstvo hospodárstva navrhuje podporu pre podniky vo výške 80 – 100 miliónov eur ročne.

„Profitovať z nej majú predovšetkým energeticky náročné podniky, keďže pravidlá EÚ pre štátnu pomoc umožňujú zníženie poplatkov na podporu obnoviteľných zdrojov pre vybrané výrobné priemyselné odvetvia, ako sú napríklad chemický, hutnícky, kovospracujúci, textilný, či drevospracujúci priemysel. Firmy z daných odvetví však musia platiť aspoň 15 % časti podpory pre obnoviteľné zdroje,“ vysvetlil Robert Fico vo svojej odpovedi.

„V súčasnosti pokračujú rokovania s Ministerstvom financií SR o zdroji financovania, jeho forme (úver, štátny rozpočet) i možných dopadov na štátny rozpočet, deficit a dlh. Po vyriešení týchto otázok by bolo možné na stretnutí s Vami, zástupcami slovenských energetických spoločností, detailnejšie prediskutovať návrhy Ministerstva hospodárstva SR,“ dodal premiér v súvislosti so žiadosťou o osobné stretnutie.

Podľa Fica tak stále nie je jasné, či sa ministerstvá dohodnú na spolufinancovaní systému podpory z budúcoročného štátneho rozpočtu alebo si vezme niektorý štátny subjekt na svoje plecia pôžičku. Čas na zavedenie nových pravidiel do legislatívy a praxe sa kráti. Od začiatku roka 2019 je treba s pravidlami EÚ  zosúladiť zľavy z poplatku na podporu OZE, ktoré dnes majú štyri podniky.

Mohlo by vás zaujímať