Spotrebnú daň môžu zrušiť aj pre solárne panely s vyšším výkonom

3. 9. 2024

Od spotrebnej dane by mohli byť oslobodené aj malé zdroje s inštalovaným výkonom do 50 kW. Vyplýva to z návrhu zákona poslanca Ľubomíra Vážneho. Novela, o ktorej bude rokovať parlament, rieši aj záruky pôvodu elektriny.

Zdroj: Freepik

Popularita malých zdrojov na Slovensku v posledných rokoch výrazne rastie. Žiadosti o pripojenie malých zdrojov podávajú najmä domácnosti, ktoré chcú zvýšiť svoju energetickú sebestačnosť a znížiť si svoje náklady na elektrinu, prípadne menšie firmy. Rastúcu atraktivitu malých zdrojov zvyšuje absencia poplatku za pripojenie a prístup do siete, alebo možnosť dodávať prebytky elektriny do siete. Ďalším benefitom, kvôli ktorému čoraz viac záujemcov uvažuje o malých zdrojoch, je oslobodenie od spotrebnej dane.

V prípade malého zdroja však existuje na Slovensku nesúlad v legislatíve. Podľa zákona 309/2009 sa zaň považuje zariadenie na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) s inštalovaným výkonom do 10,8 kW. Zákon o spotrebnej dani (609/2007) definuje malého výrobcu elektriny z OZE s inštalovaným výkonom do 10 kW.

Malý zdroj zrejme čakajú zmeny. Koaličný poslanec Ľubomír Vážny (Smer – SD) predložil na rokovanie NR SR novelu zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu (609/2007), ktorým sa dopĺňa zákon 98/2004 o spotrebnej dani z minerálneho oleja.

Rekvalifikácia malého zdroja? Návrh je na stole

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať