Spotový trh? Nesprávne rozhodnutie o nákupe energií môže vyjsť podniky draho

16. 5. 2023

Mnohé firmy sa rozhodujú, akú stratégiu zvolia pri nákupe elektriny alebo plynu. Forwardové ceny ročných produktov na budúci rok považuje člen vedenia ZSE Energia Michal Dubeň za férové aj vzhľadom na prebiehajúce štrukturálne zmeny v sektore energetiky. Vstup na spotové trhy neodporúča menším podnikom, ktorým by mohli nesprávne a riskantné rozhodnutia znehodnotiť ich core biznis.

Zdroj: EEX

Trh s plynom sa podľa Michala Dubeňa, riaditeľa divízie nákupu energií spoločnosti ZSE Energia, vyvíja najlepším možným scenárom aj vďaka tomu, že zima bola relatívne teplá. Hoci to najhoršie má EÚ možno za sebou, zamiešať kartami môže udržateľnosť spotreby odberateľov, ktorú je z pohľadu obchodníkov náročné predikovať. „Toto je analyticky najťažšie uchopiteľná časť,“ uviedol Dubeň s tým, že kým priemysel a hospodársku recesiu je možné predikovať, emocionálne chovanie domácností je náročné odhadnúť. Hoci odberatelia na Slovensku nie sú vďaka regulácii naplno zasiahnutí cenou, napriek tomu šetria.

Člen predstavenstva ZSE Energia vystúpil v paneli expertov, ktorý organizovala konzultačná firma Deloitte s podtitulom "Pokles cien energií: Praktické dopady na firmy a ich stratégie". 

Ak sa podarí udržať rozumnú mieru šetrenia, vyhliadky pred zimou sú podľa Dubeňa dobré. Pokiaľ sa miera šetrenia blíži k 20 % v porovnaní s rokom 2021, problém s plynom nehrozí. „Akonáhle sa blížime k číslam 15 - 20%, tam už to v závislosti od počasia môže byť zložité.“

Odberatelia šetria plynom menej

Podľa Martin Pacovského, šéfa predstavenstva spoločnosti Pražská plynárenská, ktorá je dodávateľom elektriny a plynu, možno od začiatku roka pozorovať, že miera šetrenia plynu zo strany českých odberateľov má klesajúcu tendenciu. Tlak na úspory, minimálne v segmente domácností už nie je taký silný,“ uviedol s tým, že plynu bude dostatok, ale otázna je cena.

Spotreba plynu v Európe by mohla byť o 10 % nižšia ako pred 2 rokmi, predpovedí to Martin Pich, šéf divízie tradingu firmy MND, ktorý upozornil na to, že Európe chýba stabilná dodávka. Ak by došlo k odlivu LNG do Ázie, v úvode roka 2024 bude nízky stav zásobníkov.

Pokiaľ ide o burzovú cenu elektriny, člen predstavenstva ZSE Energia Michal Dubeň poznamenal, že odhliadnuc od Ruska, v energetike prebiehajú momentálne štrukturálne zmeny. Cenový vývoj na trhu s elektrinou výrazne ovplyvňujú odstávky konvenčných zdrojov. Dopyt po elektrine bude podľa neho rásť, pričom z veľkej časti bude saturovaný paroplynovými zdrojmi. Ďalším faktorom je hydrologická situácia a extrémne sucho.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať