Spotový trh na Slovensku zažíva explóziu záporných cien elektriny

15. 7. 2024

Na dennom trhu organizovanom spoločnosťou OKTE bol zaznamenaný rekordný počet negatívnych cien elektriny. Počas prvého polroku sa objavilo až 188 hodín s negatívnou hodnotou, čo predstavuje vyše dvojnásobok oproti celej minuloročnej štatistike. Vysokú volatilitu na spotových trhoch možno pozorovať v celej Európe.

Zdroj: Freepik

Záporné ceny na spotových trhoch s elektrinou sa v ostatných rokoch stávajú bežným javom v takmer všetkých štátoch Európy. K rastúcemu počtu negatívnych hodín prispieva viacero faktorov. K tým najväčším „driverom“ patrí pokračujúci rozmach obnoviteľných zdrojov energie (OZE), najmä fotovoltiky. V niektorých hodinách preto dochádza k extrémnym cenovým výkyvom. Platí to predovšetkým vtedy, kedy je výroba vyššia než dopyt odberateľov a v rovnakom čase nie je možné obmedziť výrobu v konvenčných elektrárňach.

Európsky trend

Počas prvých šiestich mesiacov aktuálneho roka je v Európe evidovaných dokopy 4603 negatívnych spotových cien vo všetkých ponukových oblastiach. V porovnaní s rokom 2023 to predstavuje nárast o viac než 200 %. Kým v prvom kvartáli 2024 sa intenzita záporných cien nijako zásadne nelíšila od vlaňajška, v druhom štvrťroku vzrástla exponenciálne.

Európskym premiantom sa stalo Fínsko, kde zaznamenali 264 negatívnych cien na spotovom trhu ako dôsledok energetického mixu. V krajine dominujú jadrové „baseload“ zdroje a vodné elektrárne, ku ktorých produkcii výraznou mierou prispeli topiaci sneh a zrážky. Naopak, krajina, ktorá v polročnej štatistike nemá ani jednu cenu so zápornou hodnotou je Taliansko, čo však súvisí s nedostatočným rozvojom OZE a spoliehaním sa na paroplynové cykly.

Na dennom trhu na Slovensku, ktorý organizuje spoločnosť OKTE, sa v prvom polroku 2024 objavilo 188 hodín s negatívnou cenou, čo je viac než dvojnásobne viac ako za celý vlaňajšok. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať