Spoločný podnik SPP a ČEZ ponesie názov ESCO Slovensko

11. 12. 2020

Šéf predstavenstva spoločnosti SPP Milan Urban a generálny riaditeľ ČEZ ESCO Kamil Čermák podpísali dohodu o založení spoločného podniku. ESCO Slovensko má ambíciu stať sa do 2 rokov lídrom na tunajšom trhu v oblasti novej energetiky.

Zdroj: SPP, a.s.

Zľava: Milan Urban (SPP), Naďa Hartmann (ESCO Slovensko) a Kamil Čermák (ČEZ ESCO).

Rozvoj moderných energetických riešení na Slovensku. Také má byť hlavné zameranie spoločnosti ESCO Slovensko, ktorého akcionármi s rovnocenným podielom 50 % budú spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a ČEZ ESCO. Najvyšší predstavitelia obidvoch firiem v piatok (11. decembra 2020) podpísali v Bratislave zmluvu o založení spoločného podniku. Ten by mal vzniknúť pravdepodobne v prvom kvartáli roku 2021. Jeho založenie ešte podlieha súhlasu Protimonopolného úradu SR a uzavretiu transakcie.  

Podľa generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva ČEZ ESCO Kamila Čermáka je spoločnou ambíciou nového tímu stať sa do dvoch rokov jednotkou na slovenskom trhu v oblasti novej energetiky. „Európa mieri k uhlíkovej neutralite. Znamená to nielen veľkú výzvu, ale aj príležitosť, pretože o klimaticky šetrné technológie bude záujem na celom svete. Spoločnosť ČEZ pôsobí v sektore moderných energetických služieb ESCO v Českej republike, Nemecku, Rakúsku, Poľsku alebo severnom Taliansku. Máme záujem propagovať a budovať tie najmodernejšie technológie aj na Slovensku. SPP je pre nás silným a stabilným partnerom a som veľmi rád, že sme sa dohodli na založení spoločného podniku,“ povedal.

SPP chce byť aktívnym hráčom v oblasti transformácie energetiky. Trh energetických služieb a energetickej účinnosti považuje za príležitosť rozšíriť portfólio dodávky plynu a elektriny o ďalšie služby, ktoré prinesú benefity zákazníkom. „V ČEZ ESCO získavame partnera s medzinárodnými skúsenosťami, ktorých transfer urýchli transformáciu našej energetiky. Vzhľadom na historickú väzbu medzi našimi národmi sme pre spoločnú dcéru zvolili symbolický názov ESCO Slovensko,“ uviedol predseda predstavenstva SPP Milan Urban.

Široké portfólio služieb a technologických produtkov

Spoločnosť ESCO Slovensko sa zameria na projekty energetických úspor v budovách formou EPC, pri ktorých majitelia nemusia do investícií vkladať vlastné prostriedky, pretože sa splácajú priamo z peňazí usporených za energie. Nový podnik má vykonávať aj energetické audity a poradenstvo. Súčasťou portfólia majú byť aj projekty strešných fotovoltických elektrární, kogeneračných jednotiek alebo ekologického teplárenstva. Zákazníkom na slovenskom trhu chce ponúknuť  aj inštaláciu moderného úsporného osvetlenia, technické zariadene budov alebo prevádzkovanie a servis energetických zariadení.

Po dnešku je zrejmé, že klimatické ambície EÚ sa majú opäť zvýšiť. Lídri členských krajín EÚ sa dohodli na zvýšení cieľa redukcie emisií skleníkových plynov do roku 2030 zo súčasných 40 % na minimálne 55 % oproti roku 1990. To sa následne odrazí v prehodnotení ďalších dvoch cieľov, ktoré sa týkajú podielu elektriny z obnoviteľných zrojov a energetických úspor. Pri plnení klimatických cieľom vo verejnej správe a v priemysle by mohli zohrať kľúčovú úlohu spoločnosti typu ESCO (z anglického termínu Energy Services Company).

Spoločnosť ESCO Slovensko povedie skúsená manažérka

Predstavenstvo a dozorná rada spoločnosti ESCO Slovensko budú mať šesť členov. V oboch orgánoch bude mať každý z akcionárov, spoločnosť SPP, ako aj ČEZ ESCO, po troch členov.

Generálnou riaditeľkou ESCO Slovensko sa stane Naďa Hartmann. „ESCO Slovensko sa bude zameriavať na trhové riešenia. Máme celý rad produktov, ktoré umožnia slovenským podnikom, mestám a obciam znížiť cenu energií a tým aj celkové prevádzkové náklady. Sme pripravení posunúť Slovensko na vyššiu energetickú úroveň.“

ČEZ ESCO ovláda na českom trhu zhruba pätinu trhu, ale na Slovensku nie je nováčikom. Na tunajší trh vstúpila v roku z 2017 a odvtedy uskutočnila viacero akvizícií. Do spoločného podniku ČEZ ESCO vloží dcérske firmy AZ Klima SK, ČEZ Distribučné sústavy, ČEZ Servis, e-Dome, KLF Distribúcia a Spravbytkomfort, ktoré realizovali množstvo projektov moderných energetických riešení na Slovensku. Napríklad projekt energetických úspor v Nemocnici s poliklinikou Nové Zámky, ďalej projekt úspornej vzduchotechniky v závode Jaguar Land Rover v Nitre alebo o energetickú modernizáciu Nemocnice Vranov nad Topľou.

Spoločnosť SPP recipročne vloží do spoločného podniku peňažný vklad v príslušnej hodnote.

Richard Sulík: V spojení SPP a ČEZ vidím dobrú synergiu

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať