Spoločnosť SEPS spustila lokálnu prevádzku projektov MARI a PICASSO

26. 7. 2024

Slovensko sa koncom tohto roka pripojí k európskym platformám na cezhraničnú výmenu regulačnej elektriny. V rámci príprav spoločnosť SEPS už 1. júla 2024 spustila lokálnu prevádzku projektov MARI a PICASSO. Vysvetľujeme, čo to znamená a aké výhody, ale aj potenciálne nevýhody, oba projekty prinesú.
Zdroj: Freepik

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) spustila 1. júla 2024 prvú fázu projektov MARI a PICASSO. Kým PICASSO je zameraný na cezhraničnú výmenu regulačnej energie zo sekundárnej regulácie (aFRR), projekt MARI sa zameriava na terciárnu reguláciu (mFRR).

Od vstupu platforiem sa očakáva väčšia likvidita a akceptácia ponúk regulačnej elektriny v Európe. Vstupom do platforiem sa má štandardizovať ponuka produktov aFRR a mFRR pre všetkých prevádzkovateľov prenosovýh sústav, ktorí sú do projektov zapojení. Týkať sa budú výlučne regulačnej elektriny, nie však disponobility. Tá bude naďalej nakupovaná podľa aktuálnej stratégie spoločnosti SEPS, pričom štandardne budú prebiehať výberové konania.

K plnohodnotnému pripojeniu do oboch platforiem dôjde v závere roka. V prípade projektu PICASSO je termín stanovený na 5. novembra 2024, v prípade MARI na 3. decembra 2024.

Lokálna prevádzka v režime „disconnected“ zavádza už od 1. júla viacero zásadných zmien, ktorých otestovanie je kľúčové pre udržiavanie výkonovej rovnováhy v sústave v budúcnosti.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať