Spaľovanie domáceho uhlia bude drahšie

21. 12. 2017

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s.

ÚRSO rozhodlo o navýšení doplatku, ktorým všetci odberatelia elektriny prispievajú na ťažbu hnedého uhlia pochádzajúceho z Hornonitrianskych baní Prievidza a jeho spaľovanie v tepelnej elektrárni Nováky.

Doplatok, ktorý si Slovenské elektrárne uplatňujú na každú megawatthodinu elektriny dodanú  z domáceho uhlia do sústavy, sa od začiatku budúceho roka zvyšuje na 72,5983 €/MWh. Oproti aktuálnemu roku to predstavuje medziročné zvýšenie o 2,72 %.

O rovnaký podiel sa tak zvyšuje aj alikvótna časť nákladov, ktorá ja zohľadnená v tarife za prevádzkovanie systému (TPS). Oproti súčasnej sume 95,4 milióna eur ročne sa náklady v roku 2018 vyšplhajú až na 98 miliónov eur.

Odberatelia prispievajú na spaľovanie uhlia poslednú dekádu stále viac, a to aj napriek tomu, že v Novákoch sa vyrába menej elektriny než v minulosti.



K úprave doterajšieho rozhodnutia, ktoré malo platiť až do roku 2021, pristúpil regulačný úrad z vlastného podnetu na základe zmeny parametrov vstupujúcich do cenového vzorca. Slovenské elektrárne (SE) sa k podkladom pred vydaním rozhodnutia nevyjadrili. 

S námietkami neuspeli

Prevádzkovateľ elektrárne dlhé roky protestuje proti vynútenej výrobe v elektrárni Nováky (ENO). SE poukazujú na technickú zastaranosť a neschopnosť splniť predpísané objemy výroby, stratovú prevádzku a neuznanie všetkých súvisiacich nákladov zo strany regulačného úradu. Elektrárne sa odvolali aj proti tohtoročnému cenovému rozhodnutiu, avšak Regulačná rada dala v auguste za pravdu ÚRSO.

Elektrárne sa sťažovali na nesprávne vyrátanú hodnotu koeficientu využitia zariadení elektrárne, ktorý bol podľa výpočtu ÚRSO necelých 20 %, hoci ENO ide na maximum a navyše kvôli emisným limitom museli odstaviť dva výrobné bloky. Úrad mal tiež SE zoškrtať uznané náklady a spôsobiť im tak škodu takmer 27 miliónov eur.

Bane v centre záujmu

Výroba elektriny z domáceho hnedého uhlia prebieha na základe rozhodnutia ministerstva hospodárstva o takzvanom všeobecnom hospodárskom záujme (VHZ) a trvať má do roku 2030.

Pod tlakom Európskej komisie, ktorá prešetrovala oprávnenosť poskytovania štátnej pomoci a zároveň podporuje ekonomickú transformáciu uhoľných regiónov, vláda pripúšťa uzavretie ENO v skoršom termíne. Minister životného prostredia Lászlo Sólymos pred pár dňami médiám prezradil, že by to malo byť v roku 2023. Enviro-rezort zároveň opätovne posudzuje plán Hornonitrianskych baní rozšíriť ťažbu uhlia v 12. dobývacom poli.

Ak by výroba elektriny vo VHZ skončila, mohlo by sa to pozitívne prejaviť na koncovej cene elektriny. Avšak aj riadený útlm baníctva si vyžiada značné finančné prostriedky. Tie by mohla aspoň čiastočne preplatiť Európska únia.

Mohlo by vás zaujímať