Slovenský trh opúšťa ďalší dodávateľ

16. 12. 2019

Po viac než dekáde pôsobenia na Slovensku „balí kufre“ ďalší z alternatívnych dodávateľov energií. Spoločnosť VNG Slovakia má od minulého týždňa nového majiteľa. 

Zdroj: Freepik

Liberalizácia trhu umožnila vstúpiť na trh desiatkam nových dodávateľov. V posledných rokoch sa ale mnohí z nich rozhodli svoje podnikanie na Slovensku ukončiť alebo obmedziť. Sťažujú sa na zhoršujúce podnikateľské prostredie, byrokratickú záťaž a prísnu reguláciu ÚRSO. Zoznam „odídencov“ rozširuje aj nemecká skupina VNG, ktorá sa u nás od roku 2006 sústredila najmä na oblasť zemného plynu primárne pre veľkoobchodných zákazníkov.

O reakciu sme požiadali priamo skupinu VNG. Jej výkonný riaditeľ Konstantin von Oldenburg nám potvrdil, že spoločnosť sa sústredí na svoje kľúčové trhy a odčleňuje aktivity na Slovensku. 

Ako sa u nás Nemcom darilo? 

VNG Slovakia sa najprv na tunajšom trhu angažovala v oblasti teplárenstva. V roku 2010, krátko po otvorení trhu s dodávkami, bola medzi prvými alternatívnymi dodávateľmi plynu, ktorí popri SPP rozšírili ponuku hlavne pre priemyselných odberateľov (ďalšími boli Shell Slovakia, Lumius, RWE Gas Slovensko, neskôr Elgas). Kým v roku 2010 bol spoločný podiel alternatívcov na trhu len 2 %, do roku 2013 sa počet dodávateľov zvýšil o ďalších 20 a ich trhový podiel sa vyšplhal na vyše 18 %. 

Z pohľadu trhového podielu patrila spoločnosť VNG Slovakia k marginálnym hráčom. Najviac sa jej darilo v roku 2014, kedy vykázala zisk 1,7 milióna eur. O rok neskôr dosiahla rekordné tržby na úrovni 26,3 miliónov eur. Odvtedy hospodárske výsledky stagnujú. Veľkosť portfólia v kontexte objemu dodávok nie je známa. Ako však vyplýva z poslednej správy o stave trhu s plynom, ako dodávateľ má v súčasnosti zazmluvnených 37 odberných miest. Spoločnosť naďalej pôsobí v oblasti teplárenstva ako akcionár v Nitrianskej teplárenskej spoločnosti.

Spoločnosť VNG Slovakia bola členom Združenia dodávateľov energií (ZDE), kde ukončila svoju činnosť ku koncu minulého roka. „Dodávateľ dobrovoľné vystúpenie zo združenia odôvodnil rozhodnutím akcionárov o útlme aktivít na energetickom trhu v SR,“ povedal pre informačný portál energoklub.sk predseda ZDE Michal Hudec, podľa ktorého sa akcionári spoločnosti začali týmto krokom reálne zaoberať už v lete roku 2018. „Dôvodom malo podľa mne dostupných informácii byť vyhodnotenie trhu s plynom, ale aj elektrinou, ako malo atraktívneho v zmysle existencie mnohých bariér pre hospodársku súťaž. To súvisí, samozrejme, s celkovými byrokratickými záťažami a tiež s reguláciou ako takou.“

Šéf nemeckej spoločnosti nám potvrdil čerstvý predaj aj meno nového majiteľa. „Po intenzívnom zvážení a veľmi dobrých diskusiách s ARCA Capital sme sa rozhodli pre odčlenenie nášho slovenského podnikania,“ uviedol pre energoklub.sk Konstantin von Oldenburg, CEO skupiny VNG Handel & Vertrieb GmbH. Ako ďalej doplnil, ARCA Capital má dobrú znalosť tunajšieho trhu a ponúka firme perspektívu. VNG sa zo strategických dôvodov rozhodla sústrediť na svoje kľúčové trhy a zamerať na rozvoj nových biznis možností a technológií.

ARCA Capital na Slovensku podniká hlavne v teplárenstve, ale vlastní aj dodávateľa energií TWINLOGY a viaceré elektrárne. Koncom minulého roka prostredníctvom spoločností TeHo Topoľčany s.r.o., a TeHo Bardejov s.r.o., odkúpila dve najväčšie elektrárne na biomasu na Slovensku.

Prehľad odchodov dodávateľov

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať