SIEA vyhlásila nové výzvy zamerané na OZE a energetickú efektívnosť

3. 1. 2020

Dvadsať miliónov eur z eurofondov si môžu rozdeliť podnikatelia a ďalšie oprávnené subjekty najmä na inštaláciu zariadení využívajúcich OZE a zníženie energetickej náročnosti v rámci dvoch nových výziev SIEA. Tretia výzva je určená pre dodávateľov tepla do systémov CZT, ktorí plánujú modernizáciu kogeneračnej jednotky.

Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) predstavila podrobnosti troch nových výziev. Prvá z nich je zameraná na podporu inštalácie zariadení využívajúcich OZE pre podnikateľov, verejné inštitúcie alebo neziskové organizácie. Na tento účel je z Operačného programu Kvalita životného prostredia k dispozícii 10 miliónov eur. Oprávneným miestom realizácie projektu je celé územie SR okrem Bratislavského kraja. Rozhodujúce pritom nie je sídlo žiadateľa, ale miesto realizácie. Podmienky výzvy dokonca pripúšťajú možnosť realizácie na viacerých miestach, ale vždy musí byť splnené kritérium oprávneného územia.

Aké technológie sa môžu podporiť?

Podporené môžu byť najmä zariadenia na výrobu tepla zo solárnej energie, geotermálnej energie, ako aj prostredníctvom tepelných čerpadiel. Do skupiny zariadení, ktoré sú oprávnené získať podporu, sú zaradené aj technológie na energetické využívanie skládkového plynu a plynu z čistiarní odpadových vôd, ako aj zariadenia na využitie vodnej energie. Projekty sa budú vyberať s prihliadnutím na kritérium nákladovej efektívnosti.

Zvýhodnené budú tie, ktoré sú súčasťou udržateľného rozvoja miest, realizujú sa na území menej rozvinutých okresov alebo sú zamerané na využívanie OZE so smart riadením výroby a spotreby energie, prípadne sa ich realizáciou zvýši použitie tepla v zariadeniach KVET.

Výška podpory závisí od druhu žiadateľa

Na jeden projekt je možné získať podporu vo výške od 20 tisíc eur do 2 miliónov eur. Pri podnikateľských subjektoch môže nenávratný finančný príspevok pokryť maximálne 60 % z celkových oprávnených výdavkov, zvyšok dofinancuje samotná firma. V prípade projektov, ktoré chcú realizovať verejné inštitúcie alebo neziskové organizácie, je podpora vyššia. V závislosti od druhu žiadateľa sa môže pohybovať od 90 do 100 % z celkových oprávnených výdavkov.

Napríklad v prípade subjektov ústrednej správy je stanovená intenzita pomoci na 100 %. Výška príspevku pre obce, VÚC a neziskové organizácie dosahuje 95 %, pre združenia fyzických a právnických osôb, ktoré nevykonávajú hospodársku činnosť, ide o 90 %.

Žiadosť musí obsahovať aj energetický audit s návrhom opatrení. Ďalšou podmienkou je, aby podporený projekt nebol v rozpore so Stratégiou pre redukcii PM10 a programami na zlepšenie kvality ovzdušia.

Taktiež platí, že oprávnené subjekty nemôžu začať s prácami na projekte, kým nepredložia žiadosť o príspevok. Žiadosti môžu byť predkladané priebežne. Prvé hodnotiace kolo sa uzavrie 31. marca 2020. Ďalšie kolá sa budú následne uzatvárať v intervale troch mesiacov. V podmienkach výzvy je stanovené, že rozhodnutie o udelení či neudelení príspevku bude vydané do 70 pracovných dní od uzavretia kola. SIEA zároveň  stanovila osobitné finančné limity pre vybrané výdavky u jednotlivých druhov zariadení.

Podmienky výzvy ustanovujú tiež maximálnu dĺžku realizácie projektu, ktorá je stanovená na 24 mesiacov. Jedinou výnimkou je výstavba zariadení na využitie vodnej energie, ktorá môže trvať až 36 mesiacov.

Aktuálne stále pretrvávajú obmedzenia pre pripájanie nových zdrojov do sústavy. Avšak vzhľadom na očakávané dokončenie a sprevádzkovanie cezhraničných prepojení s Maďarskom by už v horizonte rokov 2022 - 2023 malo pripájanie aj takto podporených zariadení prebiehať bez väčších problémov.

Výzva na realizáciu opatrení navrhnutých v energetických auditoch

Zníženie energetickej náročnosti a zvýšenie využívania OZE si kladie za cieľ aj ďalšia výzva SIEA s rozpočtom 10 miliónov eur. Oprávnenými subjektmi sú mikro, malé, stredné aj veľké podniky, ktoré môžu získať príspevok na realizáciu opatrení, ktoré boli identifikované v energetickom audite. Samotný energetický audit si hradí firma sama, keďže sa nepovažuje za oprávnený výdavok. 

Kategóriu oprávnených žiadateľov tvoria podniky, ktoré zamestnávajú menej ako 250 osôb, a ktorých ročný obrat nepresahuje 50 miliónov alebo celková ročná súvaha nepresahuje 43 miliónov eur.

Minimálna výška nenávratného finančného príspevku je 20 tisíc eur, maximálna výška predstavuje 200 tisíc eur. Celková výška pomoci de minimis jednému podniku nesmie presiahnuť 200 000 eur v priebehu obdobia troch fiškálnych rokov. Výška príspevku z európskych zdrojov je nastavená do výšky 60 %, zvyšných 40 % potrebných na realizáciu musí žiadateľ dofinancovať z vlastných zdrojov.

Vyčlenené finančné prostriedky majú poslúžiť najmä na rekonštrukciu a modernizáciu budov, ktoré sú v katastri zapísané ako priemyselné alebo administratívne. Okrem zlepšenia tepelno-technických vlastností stavebných konštrukcií je možnosťou aj rekonštrukcia a modernizácia vykurovacích a klimatizačných systémov, systémov prípravy teplej vody alebo osvetlenia v budove.

Príspevok je možné využiť aj modernizáciu energetických zariadení, rozvodov energie alebo systémov vonkajšieho osvetlenia či iné opatrenia, ktoré prispievajú k znižovaniu spotreby primárnych zdrojov.

Projekty musia byť realizované v iných regiónoch, ako je Bratislavský samosprávny kraj, pričom sídlo žiadateľa môže byť aj v tomto kraji.

Aj v rámci tejto výzvy je možné podávať žiadosti priebežne. Záverečný termín úvodného kola je stanovený na 28. februára 2020, pričom ďalšie kolá sa budú uzatvárať vždy s odstupom dva mesiace.

Výzva zameraná na podporu modernizácie zariadení KVET

Šancu majú aj teplári. O finančnú podporu z európskych zdrojov sa môžu uchádzať aj prevádzkovatelia zariadení na vysokoúčinnú kombinovanú výrobu elektriny a tepla (KVET) na báze fosílnych palív s výnimkou uhlia, ktoré dodávajú teplo do systémov CZT s maximálnym tepelným príkonom do 20 MW. Na tento účel je vyčlenených 20 miliónov eur.

Podporené môžu byť nové alebo existujúce zariadenia, ktoré dosiahnu realizáciou projektu parametre vysokoúčinnej kombinovanej výroby, ako aj existujúce zariadenia vysokoúčinnej kombinovanej výroby, ktorých účinnosť sa uskutočnenými opatreniami zvýši.

Maximálna výška príspevku je 2,5 milióna eur. Príspevok môže pokryť maximálne 50 % z oprávnených výdavkov projektu pri malých a stredných podnikoch a 45 % pri veľkých podnikoch. Prvé hodnotiace kolo je 31. marca 2020, ďalšie budú v trojmesačných intervaloch. 

Mohlo by vás zaujímať