SEPS aktualizoval harmonogram pre nové prepojenia s Maďarskom

11. 2. 2019

Dve nové elektrické vedenia s Maďarskom na trase Gabčíkovo – Gönyu a Rimavská Sobota – Sajóivánka čaká kolaudácia najskôr na začiatku roka 2021. Aktuálne sa hľadajú zhotovitelia stavieb.

Zdroj: Freepik

Potreba posilnenia prenosového profilu s Maďarskom je jednou z priorít Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS). Na výstavbe dvojice vedení 2x400 kV Gabčíkovo - Gönyű - Veľký Ďur a 2x400 kV Rimavská Sobota - Sajóivánka, ktoré zdvojnásobia súčasnú cezhraničnú exportnú kapacitu s naším južným susedom, sa spoločnosť SEPS v marci 2017 definitívne dohodla s prevádzkovateľom maďarskej prenosovej sústavy spoločnosťou MAVIR.

Podpisu zmluvy predchádzali zložité rokovania. Projekt bol v štádiu príprav vyše dve dekády. V minulosti bol na maďarskej strane problém s trasami, ktoré zasahovali do sústavy chráneného územia Natura 2000.

Aktualizácia harmonogramu prác

Obidve časti projektu posilnenia prepojenia s Maďarskom získali v roku 2018 stavebné povolenia. SEPS nedávno predstavila upravený harmonogram projektu. V súčasnosti sa hľadajú realizátori nových stavieb prostredníctvom verejného obstarávania. So samotnou výstavbou a uvedením oboch vedení do prevádzky sa počíta v roku 2020, kľúčové získanie kolaudačného rozhodnutia sa po novom predpokladá v druhom kvartáli roku 2021.

Za predpokladu vyhovujúceho počasia by samotná výstavba nemala presiahnuť jeden kalendárny rok.

Harmonogram vedenia 2 x 400 kV Gabčíkovo-Gönyű-Veľký Ďur (stav k 5. 12. 2018)
Zdroj: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s.

Z lokality Veľký Ďur po štátnu hranicu blízko obce Klížšska Nemá sa vybuduje nové 2x400 kV vedenie, ktoré bude mať dĺžku takmer 20 kilometrov. Toto vedenie bude zaústené do existujúceho vnútroštátneho vedenia 2x400 kV Gabčíkovo - Veľký Ďur, ktoré sa následne pripojí na elektrickú stanicu Gönyu v Maďarsku, hneď za riekou Dunaj. Tým v praxi vznikne nové cezhraničné prepojenie Gabčíkovo - Gönyü - Veľký Ďur. Skúšobná prevádzka vedenia sa v tomto prípade nepredpokladá.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať