SEPS a UKRENERGO podpísali dohodu o prevádzke podľa požiadaviek ENTSO-E

27. 10. 2020

Prevádzkovatelia prenosových sústav Slovenska a Ukrajiny, spoločnosti SEPS a UKRENERGO, aktualizovali zmluvu o prevádzke systému a riadenia, ktorá zodpovedá požiadavkám európskeho združenia ENTSO-E.

Zdroj: Freepik

Trh s elektrinou na Ukrajine sa postupne prispôsobuje európskym kritériám a pravidlám. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) a spoločnosť UKRENERGO podpísali aktualizácii zmluvy o prevádzke systému a riadenia sústavy, ktorá je plne v súlade s požiadavkami Európskej siete prevádzkovateľov prenosových sústav (ENTSO-E). Úpravy sa týkajú nových sieťových kódov, ako aj dohody operátorov v rámci regionálnej spolupráce podľa pravidiel prepojenej sústavy (SAFA). Informovala o tom spoločnosť UKRENERGO. 

Integrovaný energetický systém Ukrajiny je špecifický tým, že pozostáva z dvoch fyzicky oddelených zón: hlavnej zóny a zóny Burštýnskeho ostrova. V aktualizovanej zmluve o prevádzke systému sa ustanovujú pravidlá a požiadavky na zabezpečenie synchrónnej prevádzky Burštýnskeho ostrova a prenosovej sústavy SR. Zmyslom dohody bolo definovať zásady spolupráce medzi prevádzkovateľmi vedenia Veľké Kapušany - Mukačevo (440 kV). Dokument reguluje procesy prevádzky spoločnej infraštruktúry, cezhraničných tokov elektriny, požiadaviek na výmenu dát alebo opatrenia na údržbu cezhraničného vedenia.

Činnosti spojené s vypracovaním a odsúhlasením novej zmluvy medzi prevádzkovateľmi sa udiali v rámci karanténnych obmedzení, ktoré boli spôsobené pandémiou COVID-19. 

Modernizácia a zvýšenie prenosovej kapacity 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať