Rudolf Sihlovec: Budúcnosť patrí prietokovým batériovým systémom

2. 10. 2024

Lítiové stacionárne úložiská sú na vrchole svojho životného cyklu, ale budúcnosť patrí prietokovým batériovým systémom. O úlohe akumulácie v transformácii energetického sektora sme sa v novej epizóde podcastu rozprávali s Rudolfom Sihlovcom, predsedom predstavenstva a CEO spoločnosti INO-HUB Energy.

Samostatne stojace batériové systémy už niekoľko rokov poskytujú firme SEPS podporné služby typu primárnej regulácie (FCR). Stabilná výška výnosov pri službe FCR je z pohľadu prevádzkovateľov batérií hlavnou motiváciou, aby investovali do tejto technológie. Tento trh je však limitovaný, v budúcom roku sa očakáva jeho saturácia, k čomu dopomôže aj nedávno vyhodnotená výzva rezortu hospodárstva z Plánu obnovy. Podmienky pre získanie dotácie splnila aj spoločnosť INO-HUB Energy, ktorá už teraz prevádzkuje vlastnú inštaláciu v Kysuckom Novom Meste, poskytujúcu službu FCR pre prevádzkovateľa prenosovej sústavy.

V novej epizóde podcastu sme sa rozprávali s predsedom predstavenstva a CEO INO-HUB Energy Rudolfom Sihlovcom, podľa ktorého má spoločnosť v pláne obsluhovať portfólio s výkonom 10 MW. Okrem FCR môže byť pre „baterkárov“ zaujímavou biznis príležitosťou sekundárna regulácia (aFRR), perspektívne aj terciárna regulácia (mFRR). Aktuálne je certifikácia pozastavená, SEPS čaká na vyhodnotenie štúdie, ktorá posúdi vplyv bateriek na poskytovanie podporných služieb aFRR a mFRR. Hotová by mala byť v budúcom roku.

V súčasnosti v Európe dominujú lítiové stacionárne batériové úložiská (LFP). Hoci INO-HUB Energy testuje túto technológiu vo svojich prevádzkach určených na stabilizáciu sústavy, do budúcnosti vsádza na prietokovú technológiu (redox flow), ktorej výskumu sa spoločnosť už niekoľko rokov venuje. Výsledkom desať mesiacov trvajúceho projektu v spolupráci so slovenskými univerzitami, Ústavom chemických vied UPJŠ a Strojníckou fakultou TUKE, je funkčný prototyp batérie inštalovaný v Kysuckom Novom Meste s kapacitou 80 kW.

Koncept LFP batérií je podľa Rudolfa Sihlovca na vrchole svojho životného cyklu. Prietokové batérie by ich mohli nahradiť a znížiť závislosť od dodávateľov komponentov z Ázie. Bod zlomu, kedy sa začnú výraznejšie presadzovať na trhu, očakáva do dvoch rokov. Uplatnenie by mohli nájsť pri rôznych aplikáciách v dôsledku očakávaného rozmachu OZE. Za výhody redox flow technológie označil dlhú životnosť, pričom kapacita batérií sa časom na rozdiel od LFP degraduje iba minimálne. V porovnaní s konkurenciou sú bezpečnejšie, ekologickejšie a v prípade potreby je možné škálovať ich kapacitu, vysvetlil Sihlovec, ktorý zároveň pripúšťa, že batériový ekosystém budúcnosti môžu tvoriť aj inštalácie s iným chemickým zložením. Zabúdať netreba ani na spoľahlivé prečerpávacie vodné elektrárne a gravitačnú technológiu.

Spoločnosť plánuje aj sériovú komerčnú výrobu svojich batérií v pripravovanej továrni. So spustením počíta už od roku 2026, problémom sú však náročné povoľovacie procesy.​

Podcast ENERGOKLUB® je dostupný na vašich obľúbených platformách, prípadne vo video verzii. Pripojte sa k odberateľom, ktorí ako prví získavajú prístup k najnovším epizódam.

Prihláste sa na odber podcastu zadarmo.

Apple podcasts | Spotify | Podbean

Mohlo by vás zaujímať